EğitimManşetTürkiye

Süleyman Soylu bu kez Prof. Dr. Üstün Ergüder’i hedef gösterdi: Tahrik ediyor

0

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu AHaber’de katıldığı canlı yayında Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Soylu programda eski Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder‘i hedef gösterdi. Rektör atanmasını doğru bulmadığını açıklayan Ergüder ile telefon ile görüştüğünü belirten Soylu, “Bu işlere girmemesi lazım geldiğini” söylediğini aktardı.

‘Buna pirim vermeyeceğiz’

Üstün Ergüder’in bu işlerin göbeğinde olduğunu iddia eden Soylu, “’Benim yaşım 80, ben bu işlerle uğraşmıyorum’ dedi. Hayır bu işlerle uğraştığınızı biliyorum. ‘Bana soruyorlarsa ben ne yapayım’ dedi. Hala daha bu işleri kaşımak için yazılar yazıyor, tahrik ediyor. ‘Çocuklara doğru öğretmişim de mi’ diyor. Hadi reddetsin de göreyim” dedi.

Soylu açıklamasında “80 yaşında. Bu ülkenin ekmeği ile büyümüş, Boğaziçi Üniversitesi’ni öğretim üyelerinin üzerinden karıştırması ahlaksızlığın dibidir. Bu kadar basit. Buna pirim vermeyiz ve vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ergüder ne söylemişti?

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol’un sorularını yanıtlayan Ergüder rektör atanmasının kendisi için de bir sürpriz olduğunu belirtmişti. Ergüder açıklamasında protestolarla ilgili şu değerlendirmede bulunmuştu:

Uzaktan izleyebildiğim kadarı ile yalnız öğretim üyeleri ve öğrenciler için değil camia için de şok oldu. BÜ öğrencilerinin tepkisi ilginçti. Barışçılığı, sosyal medyanın zekice kullanılması sanırım öğrenci protesto tarihimizde yeni bir sayfa açtı. Aynı şeyi öğretim üyelerinin davranışları için de söyleyebilirim.”

‘Ergüder değerli bir bilim insanıdır’

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü‘nden öğretim üyeleri, Twitter’dan yaptıkları bir açıklamayla Prof. Dr. Üstün Ergüder’in hedef gösterilmesine tepki gösterdi.

Yapılan açıklamada “Bölümümüzün kurucularından, üniversitemizin ve Türkiye’nin 12 Eylül askeri diktatörlük dönemi sonrası ilk seçilmiş rektörü, Türkiye’de Siyaset Bilimi akademik disiplininin gelişmesinde öncü ve önemli katkıları olan, demokrat ve özgürlükçü yaklaşım ve tutumunu her fırsatta ispatlamış çok değerli bir bilim insanıdır” denildi.

‘İdeolojik aileler’ hedef gösterildi

Süleyman Soylu, programda Ergüder’in yanı sıra Boğaziçi protestolarına katılan kişileri, öğrencileri, ailelerini, tutuklu insan hakları savunucusu Osman Kavala’yı ve eşi Prof. Dr. Ayşe Buğra’yı da hedef gösterdi.

Öğrencilerin ailelerini aradıklarını belirten Soylu, ailelerden yardımcı olmalarını istediklerini belirtti. Kimi ailelerin “Haklısınız, biz üzerimize düşeni yapacağız” dediğini iddia eden Soylu, bazı ailelerin ise “Siz bu işe karışmayın” diye yanıt verdiğini söyledi. Soylu, bu aileleri “ideolojik aileler” olarak tanımladı.

‘Tehditlerinizin direnişi yıldırdığı yok’

Bunun üzerine Boğaziçi Dayanışması “Ailelerimizi hedef gösteren İçişleri Bakanı’na cevabımızdır” başlığıyla bir açıklama yayınladı. Açıklamada “Çizdiğiniz ‘makuliyet’ sınıtlarının bir karşılığı olmadığı gibi; tehditlerinizin ve fişlemelerinizin de Boğaziçi direnişini yıldırdığı yok” denildi.

Açıklamada “Siz ailelerimize iletecek ‘uyarılarınız’dan önce Boğaziçi direnişinin, işçi direnişlerinin, ‘yaşmak istiyoruz’ diyen kadınların, LGBTİ+’ların uyarılarını dikkate almaya bakın. Bu da sizler için çalan çanlara ilişkin bir ‘bilgilendirme’ olsun” ifadeleri yer aldı.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.