KadınDünyaManşet

Sudan’da ‘kadın sünneti’ yasaklandı

0

Sudan‘da geçici hükümet, ülkenin ceza kanununda değişiklik yaparak, kamuoyunda “kadın sünneti” olarak bilinen, genital organın sakatlanması işlemini suç kapsamına aldı. Bundan sonra ülkede kadın sünneti yapan kişiler, işlemi tıbbi bir kurumda yapıp yapmadıklarına bakılmaksızın üç yıl hapis ve para cezasıyla cezalandırılacak.

Reuters söz konusu yasanın 22 Nisan’da onayladığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) raporlarına göre, Sudan’da yaşları 15 ile 49 arasında değişen her on kadından dokuzu bu şekilde sakatlanıyor. UNICEF, Sudan’ın bu adımını önemli bir karar olarak değerlendirdi.

200 milyon kız çocuğuna uygulandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de “tıbbi olmayan nedenlerle kadınların üreme organlarını yaralayan her türlü prosedürü” genital sakatlama kategorisinde değerlendiriyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) tahminlerine göre dünyada bugün hayatta olan 200 milyon kız çocuğu ve kadın farklı yöntemlerle genital sakatlamaya maruz bırakıldı.

Uygulama, özellikle Afrika ve Orta Doğu‘daki 30 ülkede yoğunlaşmış olmakla birlikte, Asya ve Latin Amerika‘daki bazı ülkelerde de görülüyor. BM, Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda‘da yaşayan göçmen nüfus arasında da bu uygulamaya rastlandığını belirtiyor.

UNICEF ve DSÖ’nün çalışmasına katılan kadınların çoğuna göre, kendi toplumları içinde kadın sünneti hakkında konuşmak bir tabu. Bu nedenle bu konuda verilen rakamlar yalnızca tahminlere dayalı.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.