Sudan’da ‘kadın sünneti’ yasaklandı

Dünyada 200 milyon kız çocuğunun maruz kaldığı uygulama, DSÖ tarafından 'genital sakatlama' olarak tanımlanıyor. UNICEF'e göre Sudan'da yaşları 15 ile 49 arası her on kadından dokuzunun maruz kaldığı uygulama, artık yasal değil.

Sudan‘da geçici hükümet, ülkenin ceza kanununda değişiklik yaparak, kamuoyunda “kadın sünneti” olarak bilinen, genital organın sakatlanması işlemini suç kapsamına aldı. Bundan sonra ülkede kadın sünneti yapan kişiler, işlemi tıbbi bir kurumda yapıp yapmadıklarına bakılmaksızın üç yıl hapis ve para cezasıyla cezalandırılacak.

Reuters söz konusu yasanın 22 Nisan’da onayladığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) raporlarına göre, Sudan’da yaşları 15 ile 49 arasında değişen her on kadından dokuzu bu şekilde sakatlanıyor. UNICEF, Sudan’ın bu adımını önemli bir karar olarak değerlendirdi.

200 milyon kız çocuğuna uygulandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de “tıbbi olmayan nedenlerle kadınların üreme organlarını yaralayan her türlü prosedürü” genital sakatlama kategorisinde değerlendiriyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) tahminlerine göre dünyada bugün hayatta olan 200 milyon kız çocuğu ve kadın farklı yöntemlerle genital sakatlamaya maruz bırakıldı.

Uygulama, özellikle Afrika ve Orta Doğu‘daki 30 ülkede yoğunlaşmış olmakla birlikte, Asya ve Latin Amerika‘daki bazı ülkelerde de görülüyor. BM, Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda‘da yaşayan göçmen nüfus arasında da bu uygulamaya rastlandığını belirtiyor.

UNICEF ve DSÖ’nün çalışmasına katılan kadınların çoğuna göre, kendi toplumları içinde kadın sünneti hakkında konuşmak bir tabu. Bu nedenle bu konuda verilen rakamlar yalnızca tahminlere dayalı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeşil Düşünce’den 14. Yeşil Ekonomi Konferansı: Türkiye yeşil dönüşümde nerede?

Yeşil Düşünce Derneği'nin gerçekleştireceği 14. Yeşil Ekonomi Konferansı', 4 Eylül'de Postane'de gerçekleştirilecek. Konferansta uzmanlar Türkiye'deki yeşil dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını tartışacak.

Bangladeş’te sel: 23 kişi öldü, 5,7 milyon kişi mahsur kaldı

İklim felaketlerine karşı en savunmasız"ülkeler arasında yer alan Bangladeş'te 300.000'den fazla kişi hala acil durum barınaklarında yardıma ihtiyaç duyuyor.

Guterres’den kritik uyarı: Okyanus taşıyor, cankurtaran botu da yok!

Tonga'da başlayan Pasifik Ada Forumu Liderler Toplantısı'nda Karayip ülkelerinin gündemi yükselen denizler ve iklim fonu olurken, Fransa Yeni Kaledonya'nın bağımsızlık isyanının önüne geçmeye çalışıyor.

Cengiz Holding’in Çanakkale Yanıklar’daki maden keşfinde köylü isyanı: Yallah Cengiz!

Bayramiç'teki Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen maden ocağının bilirkişi keşfi, köylüler tarafından protesto edildi. Şirketin açmak istediği madenin ömrü 10 yıl.

Avustralya’da ev sahipleri iklim risklerinden sigorta masraflarını karşılayamaz hale geldi

Avustralya'daki ev sahiplerinin iklim krizinin risklerine karşı sigortaları artık karşılayamaz hale geldiğini ortaya koyan yeni bir rapor, iklim kriziyle bağlantılı doğal afetler nedeniyle artan sigorta primlerinin daha da artacağını söylüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR