EnerjiManşet

Su üzerinde paneller

0
Berkshire'daki güneş panelleri

Artık Avrupa’nın herhangi bir köşesinde konutların, okulların, tren istasyonlarının hatta parlamentoların çatılarında güneş panelleri görmek olağan. Olağan olmayansa bu tür yapıları su üzerinde görmek. Fransız Ciel et Terre isimli şirket ise tam olarak bunu gerçekleştiriyor.

Berkshire'daki güneş panelleri

Berkshire’daki güneş panelleri

Mevzubahis güneş panelleri Berkshire, Wargrave’de 120 hektarlık bir çiftliğin yanı başındaki rezervuarda kuruldular. 800 panelden oluşan yapı 200 kW güç kapasiteli ve sadece 400 m2 alan kaplıyor. Projenin yatırımcısı Mark Bennett’a göre yüzen bu paneller karadakilere göre daha karlılar, böylece tarım arazileri işgal edilmemiş oluyor.

Proje türünün ilk örneği değil elbet. Geçen yıl Japonya, Okegawa’da 1.18 MW’lık bir tesis kurulmuştu. 4500 panelden oluşan tesis ölçülen değerlere göre 190 km/saat hızlarda rüzgâra dayanmış ve 6 metrelik tayfun dalgalarıyla başa çıkabilmiş durumda. Dayanıklılığı ile de sınanan tesisi inşa eden West Holding Company isimli şirketten elektrik satın alan Fukushima Nükleer Santrali’nin de işletmecisi Tokyo Elektrik Şirketi halinden pek memnun olacak ki 20 MW’lık daha sipariş vermiş durumda. Dileriz bu nükleerden şirketi uzak tutar.

Okigawa'daki güneş panelleri

Okigawa’daki güneş panelleri

Daha batıda Japonya’nın Hyogo ilinde sulama havuzlarında 20 kW’lık model deneyen il yönetimi ise kendine hırslı hedefler belirleyerek 2020 yılında 800 MW’lık kurulu güce kavuşmayı düşlüyor. Bu hedefe ulaşmak için elbet kara ve su yüzeyi yeterli olmayacak. Bu çerçevede Kotoni barajının duvarına da 4.99 MW’lık bir güneş tarlası kurdular bile.

Kotoni barajı duvarındaki güneş panelleri

Kotoni barajı duvarındaki güneş panelleri

Bu konuya tek ilgi duyan ülke Japonya ya da İngiltere değil elbet. Hindistan da Kalküta’da geçen sene başlattığı 20 kW’lık mütevazı girişimini Gujarat eyaletinin su kanalları üzerinde 1 MW’lık tesise dönüştürdü. Oldukça kurak bölgelere su sağlayan bu kanallara güneş paneli kurarak yaratılan gölgeleme sayesinde yetkililere göre milyonlarca litre su buharlaşmadan kurtulmuş oluyor. Tabii kanallar uzun, bu nedenle eyalet kapasiteyi ilk etapta 10 MW’a çıkararak daha çok kanal kaplamak istiyor. Ölçeği büyük tutan Hindistan devletiyse en güneydeki Kerala eyaletinde 50 MW’lık bir çalışma başlatmış bile. Projenin beklenilen maliyeti 64-72 milyon dolar.

Gujarat'ta su üzerindeki güneş panelleri

Gujarat’ta su üzerindeki güneş panelleri

Ayrıca su üzerinde yerleştirilen güneş panelleri su kütlesi sayesinde daha iyi soğuyabilmekte ve kabaca %10 daha verimli çalışabilmekte.

Peki, bu tesislerin yok mudur zararı? Tartışmalar var. Kırsal İngiltere’yi Koruma Kampanyası’ndan kampanya ve politika direktörü Neil Sinden, yenilenebilir enerji girişimlerini desteklediklerini ancak bunların suyun ekolojik kalitesi gözetilerek yapılması gerektiğini savunuyor.

İngiltere, Berkshire’daki yatırımın sahibi Mark Bennett ise 250 bin sterline mal ettiği tesisin gelecek 20 yıl boyunca enerji fonlarından 20,500 sterlin yardım aldığı gibi kendisini yıllık 24,000 sterlinlik elektrik faturasından kurtardığını ve bunun karlı bir yatırım olduğunu hesaplamış bile.

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.