Sivil Toplum

“Bir litre su için, iki litre su gerek”

0

“Suya erişim bir insan hakkı mıdır yoksa sadece bir ihtiyaç mıdır? Su, hava gibi bir kamu malı mıdır, yoksa Coca Cola gibi bir meta mıdır? Çeşmeyi açma ya da kapama gücü ya da hakkı kimindir: halkın mı, hükümetlerin mi, yoksa pazarın görünmez elinin mi? Manila ya da La Paz’daki yoksul bir bölgenin fiyatını kim belirleyebilir? Yerel olarak seçilmiş su yönetim kurulu mu yoksa başka bir ülkedeki milletlerüstü bir su şirketinin CEO’su mu?”

Bu soruların yanıtlarını Su Hakkı Kampanyası’nın Ekim ayı bülteninde bulmak mümkün. Ambalajlı su, “bluewashing”, şişelenmiş suyun enerji açısından etkileri gibi başlıkların tartışıldığı bültende çeşitli ilginç bilgiler de yer alıyor. İşte bu bilgilerden bazıları:

– Musluk suyu, şişe suyundan ortalama 500 kat daha ucuz

– Bir litre suyun plastik şişesini yapmak ve suyu şişeye koymak için iki litre su kullanılıyor

– 2006’da, dört su şişesinden sadece biri geri dönüştürülebildi

– Su dağıtımı iklim değişikliğine katkıda bulunan etkenlerden birisi

– 2010 yılında İtalya’da yıllık kişi başı tüketim 189 lt, Almanya’da 165, İspanya’da 123 lt. Türkiye’de yıllık kişi başına ortalama tüketim 46 lt pet, 86 lt damacana olmak üzere toplam 128 lt

– ABD’de yıllık şişelenmiş su tüketiminin 32 ile 54 milyon varil petrolün sağlayacağı enerji girdisine eşit olduğu,

– Küresel şişelenmiş su talebini karşılamak için ise bunun kabaca üç katı enerji harcandığını tahmin ediliyor

Kampanya tarafından 2010 yılında Diyarbakır’da düzenlenen Uluslararası Su Hakkı Sempozyumu Kitabı için tıklayınız.

Su Hakkı Bülteni’nin tamamına ve Kampanya hakkında daha fazla bilgiye erişmek için http://www.suhakki.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Su Hakkı Kampanyası’na katılmak veya etkinliklerden haberdar olmak için [email protected] adresiyle iletişime geçebilir, ya da [email protected] iletişim listesine üye olabilirsiniz.

Su Hakkı Kampanyası’nı Sosyal Değişim Derneği, Hasankeyfi Yaşatma Girişimi, Küresel Eylem Grubu ve Sosyal Demokrasi Vakfı oluşturdu. Aktiviteler Suyuma Dokunma Kampanyası‘nın ve Rosa Luxemburg Vakfı‘nın desteğiyle yürütülüyor.

(Murat Köylü – Yeşil Gazete)

 

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.