“Bir litre su için, iki litre su gerek”

“Suya erişim bir insan hakkı mıdır yoksa sadece bir ihtiyaç mıdır? Su, hava gibi bir kamu malı mıdır, yoksa Coca Cola gibi bir meta mıdır? Çeşmeyi açma ya da kapama gücü ya da hakkı kimindir: halkın mı, hükümetlerin mi, yoksa pazarın görünmez elinin mi? Manila ya da La Paz’daki yoksul bir bölgenin fiyatını kim belirleyebilir? Yerel olarak seçilmiş su yönetim kurulu mu yoksa başka bir ülkedeki milletlerüstü bir su şirketinin CEO’su mu?”

Bu soruların yanıtlarını Su Hakkı Kampanyası’nın Ekim ayı bülteninde bulmak mümkün. Ambalajlı su, “bluewashing”, şişelenmiş suyun enerji açısından etkileri gibi başlıkların tartışıldığı bültende çeşitli ilginç bilgiler de yer alıyor. İşte bu bilgilerden bazıları:

– Musluk suyu, şişe suyundan ortalama 500 kat daha ucuz

– Bir litre suyun plastik şişesini yapmak ve suyu şişeye koymak için iki litre su kullanılıyor

– 2006’da, dört su şişesinden sadece biri geri dönüştürülebildi

– Su dağıtımı iklim değişikliğine katkıda bulunan etkenlerden birisi

– 2010 yılında İtalya’da yıllık kişi başı tüketim 189 lt, Almanya’da 165, İspanya’da 123 lt. Türkiye’de yıllık kişi başına ortalama tüketim 46 lt pet, 86 lt damacana olmak üzere toplam 128 lt

– ABD’de yıllık şişelenmiş su tüketiminin 32 ile 54 milyon varil petrolün sağlayacağı enerji girdisine eşit olduğu,

– Küresel şişelenmiş su talebini karşılamak için ise bunun kabaca üç katı enerji harcandığını tahmin ediliyor

Kampanya tarafından 2010 yılında Diyarbakır’da düzenlenen Uluslararası Su Hakkı Sempozyumu Kitabı için tıklayınız.

Su Hakkı Bülteni’nin tamamına ve Kampanya hakkında daha fazla bilgiye erişmek için http://www.suhakki.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Su Hakkı Kampanyası’na katılmak veya etkinliklerden haberdar olmak için [email protected] adresiyle iletişime geçebilir, ya da [email protected] iletişim listesine üye olabilirsiniz.

Su Hakkı Kampanyası’nı Sosyal Değişim Derneği, Hasankeyfi Yaşatma Girişimi, Küresel Eylem Grubu ve Sosyal Demokrasi Vakfı oluşturdu. Aktiviteler Suyuma Dokunma Kampanyası‘nın ve Rosa Luxemburg Vakfı‘nın desteğiyle yürütülüyor.

(Murat Köylü – Yeşil Gazete)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR