Editörün SeçtikleriEkolojiManşetVideo

Su fabrikaları Sapanca Gölü’nü yok ediyor

0

Video Haber: Ufuk ÇERİ

*

Sakarya’nın içme suyu ihtiyacının yüzde 90’ını, Kocaeli’nin ise yüzde 15’ini karşılayan Sapanca Gölü’nü besleyen derelerin çoğu hazır su şirketleri tarafından ruhsatlanmış durumda.

Sapanca’da şu anda sekiz tane su fabrikası bulunuyor. Gölü besleyen su yataklarına kurulan bu fabrikalar, gölü beslemesi gereken suyu şişelere dolduruyor.

Sapanca Gölü ile ilgili uzun yıllardır haber yapan T54 Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sezai Matur ile görüştük.

Fabrikalarda denetim eksikliği

Su dolum tesislerinin kurulduğu günden beri fazla su çektiklerine dair iddialar olduğunu söyleyen Matur, “Ancak fabrikaların denetlenmediğine dair de iddialar var. Suyu kiraladıkları miktar belli olmasına rağmen, suyun fabrikadan çıkışı da sattıkları suyun faturasından belli olacakken yetkililer gereken duyarlılığı göstermiyor” dedi.

Su dolum şirketlerinin kullanması gereken suyun miktarının belli olmasına rağmen, çok daha fazla su çekilmesi nedeniyle derelerin kuruduğunu belirten Matur, “Geçmiş yıllarda ağustos ayında kuruyan dereler şimdi bahar ayalarında kuruyor. Sapanca gölünü besleyen dereler akmamaya başlıyor” ifadelerini kullandı.

Şişe suyun bir endüstriye dönüştüğünü söyleyen Matur, “Bunun kontrol altında üretilmesi gerekiyor. Kontrolsüz bir şekilde üretildiğinde kaynaklar kuruyor. Bazen çok büyük yatımlarla kurulan fabrikalar kapanmak durumunda kalabiliyor. Yarını düşünerek bir şey yapılmalı” dedi.

Bütüncül bakış açısı şart

Yeşil Gazete‘ye konuşan Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit, ise “Gölleri su dolu bir çanak olarak değil, çevresinde onu besleyen kaynaklarla beraber düşünmek gerekir” ifadelerine yer verdi.

Sapanca gölünü 12 tane derenin beslediğini belirten Yiğit, “Yıl içerisinde derelerin birçoğu özellikle kurak dönemde kuruyor. Bunun dışında yüzeysel akış var, yeraltı suyu var ve gölün alttan beslenmesi var. Bunları bir arada düşünüp gölün bütçesi çok iyi belirlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde döngü bozulacaktır” dedi.

‘Yerleşime açılmış alanlar var’

Sapanca gölünün suyunu Sakarya ve Kocaeli Belediyesi tarafından kullanıldığını belirten Yiğit, “Gölü besleyen havza üzerinde yerleşime açılmış alan var. Burada nüfusun artması demek suyun fazla kullanımı ve ormanın yok edilmesi demek. Orman olmayınca yüzeysel akış artarak yeraltı su kaynakları beslenemeyecek ve kısır bir döngü oluşacak” uyarısında bulundu.

Su kaynaklarına su dolum fabrikalarının kurulduğunu aktaran Yiğit, “Bu kaynaklar aslında gölü besliyor. Bu kaynaklardan suyu alıp şişeleyip göle akış kesiliyor. Bütün bunları bir arada düşündüğümüzde gölün gelir ve gideri arasında fark oluşuyor” dedi.

Su şişeleme fabriklaının aldıkları izinlerin belli olduğunu söyleyen Yiğit, “Gerçekten bu izinlere uygun mu şişeleme yapıyorlar? Başka kaynaklardan kullanımı var mı? Gölün korunabilmesi için bunların çok iyi bilinmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.