DuyurularManşet

Struma faciası 70. yılında anılıyor

0
24 Şubat 1942 tarihinde batırılan, 764 kişiye mezar olan Struma gemisi, facianın 70. yılında anılıyor. Olayda hayatını kaybedenler 24 Şubat Cuma günü, Struma’nın 70 yıl önce demirlediği Sarayburnu’nda Atatürk Anıtı önünde düzenlenecek bir törenle anılacak.

Struma faciası

16 Aralık 1941 günü, yolcularının çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 769 Romen Yahudi’sini taşıyan Struma gemisi Sarayburnu açıklarında demir attı.

İngiliz hükümetinin geminin Filistin topraklarına gitmesine izin vermeyeceğini açıklamasının ardından Türk yetkililer gemiden kimsenin inmesine izin vermedi.

23 Şubat 1942 günü gemi, geldiği liman olan Köstence’ye iade edilmek amacıyla, atılan demirine bağlı zinciri kesilip, motorları bozuk olduğundan bağlanan halatlarla römorkörler eşliğinde çekilerek, Karadeniz’de kaderine terk edildi. 24 Şubat günü saat 09.00 sularında da bir denizaltından atılan torpille batırıldı. Olaydan sadece bir kişi kurtulabildi.

Zülfü Livaneli de katılacak

Cuma günü gerçekleşecek anma törenine, kaleme aldığı ‘Serenad’ eseriyle konuyu kamuoyunun gündemine getiren yazar Zülfü Livaneli ile dönemin canlı tanığı olan İshak Alaton da katılacak.

More in Duyurular

You may also like

Comments

Comments are closed.