Sri Lanka’da son sekiz yılda en az 20 fil plastik çöp yemekten hayatını kaybetti

Doğal ortamları bozulan filler, çöplüklerde yiyecek ararken, plastik ve sindirim sistemlerine zarar veren nesneler tüketmek zorunda kalıyor. 

Sri Lanka‘nın başkenti Colombo‘nun 130 mil doğusundaki Pallakkadu köyü çöplüğünde son sekiz yılda en az 20 filin plastik çöp yemekten hayatını kaybettiği öğrenildi.

Hafta sonu iki fil daha ölü bulunmuştu. Ölü hayvanlar üzerinde yapılan muayeneler, çöplükte bulunan büyük miktarda parçalanamayan plastiği yuttuklarını gösteriyor.

Otopside fillerin yediği yiyeceklere rastlanmadı

Associated Press’e konuşan yaban hayatı veterineri Nihal Pushpakumara, filler üzerinde yapılan otopsilerde normalde fillerin yediği ve sindirebildikleri yiyeceklere rastlanmadığını kaydetti ve “Polietilen, gıda ambalajları, plastik, diğer sindirilemeyen maddeler ve su, otopsilerde görebildiğimiz tek şeydi” ifadelerini kullandı.

Sri Lanka’nın Palakkad köyünde bulunan büyük çöp sahası, 2008 yılında Avrupa Birliği’nin yardımıyla kurulmuştu. 2014 yılında da bölgede etkili olan kötü hava koşulları nedeniyle çöpün biriktirildiği bölge çevresindeki elektrikli çitler zarar görmüş ve yerine yenisinin yapılmamasının adından fillerin çöp sahasına girmesine izin verilmişti.

Hükümet, 2017 yılında hayvanları korumak amacıyla yaşadıkları bölgelerin yakınında bulunan çöplerin geri dönüştürüleceğini duyurmuş ancak hala çöplerin geri dönüşümüne başlanmamıştı.

2011’de sayıları 6 bine düştü

Nesli tehlike altında olan fillerin ülkede 19. yüzyılda yapılan ilk sayıma göre 14 binden fazla olduğu, ancak 2011’de bu sayının 6 bine düştüğü kaydedildi.

Filler, doğal ortamlarının bozulması ve kaybolmasıyla daha savunmasız bir hale gelirken, çöplükte yiyecek arayarak plastik ve sindirim sistemlerine zarar veren keskin nesneler tüketiyor.

Birçoğu yiyecek bulmak için insan yerleşimlerine yaklaşmaya çalışıyor ve bazıları ekinlerine verilen zarardan dolayı öfkeli kaçak avcılar veya çiftçiler tarafından öldürülüyor.

Yetkililere göre, ülke çapındaki vahşi yaşam alanlarında 54 çöplük var ve bunların yakınında yaklaşık 300 fil dolaşıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR