Sri Lanka yarattığı ekolojik tahribat ve sağlık sorunları nedeniyle tepki toplayan “palm yağı” olarak da bilinen palmiye yağının ithalatını ve yeni palmiye çiftliklerini yasakladığını duyurdu. Karar doğrultusunda var olan çiftlikler de kademeli olarak kapatılacak.
Cumhurbaşkanı Gotaboya Rajapaksa, amaçlarının palmiye yağı tüketimini bitirmek olduğunun altını çizdi.
Sputnik Türkçe’nin aktardığına göre Rajapaksa, aşamalı kapatılacak palmiye çiftliklerinin yerine kauçuk ağacı ya da çevre dostu ürünler ekileceğini de vurguladı.
Malzeme listesinde gösterme zorunluluğu
2014 yılında Avrupa Birliği‘nde çıkarılan bir yasa gıda ürünlerinde palmiye yağı kullanan üretici firmaların bunu bu isimle malzeme listesinde göstermesini zorunlu hale getirmişti.
2017’de Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu‘nun (EFSA) Ferrero’nun sevilen markası Nutella başta olmak üzere birçok üründe kullanılan palmiye yağının kanser riskine işaret etmesi, sağlık ve çevreye etkilerini yeniden gündeme taşımıştı.
Çevre örgütleri de en büyük sorunun palmiye yağının kendisinden ziyade, palmiye çiftlikleri olduğunu söylüyor. Yağışlı, tropik ormanların olduğu bölgelerde kurulan palmiye çiftliklerine yer açmak için ormanların kesilmesi ve avlanma nedeniyle orangutanların bir kısmının nesli de tükenme tehlikesi altında.