Haber HattıManşetSivil Toplum

Sosyal Haklar Derneği, Soma ve Aladağ’daki çocuklar için yaz okulu düzenliyor

0

Sosyal Haklar Derneği (SHD), 2015 ve 2016 yıllarında Soma’da düzenlediği yaz okulunu, bu yıl hem Soma hem Aladağ’da yapıyor.

Dernek, geçtiğimiz yıl, üyelerinin ve gönüllülerinin desteği ile 200 genç ve çocuğa ulaşmıştı.

Bu yıl ise 10-28 Temmuz’da Soma’da, 13-16 Temmuz Aladağ’da yapılacak yaz okullarında, çocukların yaz dönemindeki olanaklarını çoğaltmak ile gelişimlerine sosyal ve kültürel açıdan destek olmak hedefleniyor.

Yaz okullarında düzenlenen atölyeler;  sorgulayan, tutum sahibi, sevgi dolu, paylaşımcı  ve dönüştürme gücüne sahip çocukların yetişmesi için uygun atmosfer sağlamak üzere eleştirel pedagoji süzgecinden geçirilerek biçimlendiriliyor. Ancak öğrencilerin hiçbir eğitsel etkinliğe katılmadan sadece oyunlar, dinlenme ve eğlenme aktiviteleri ile vakit geçirme özgürlükleri de bulunuyor. Düzenlenen atölyeler listesinde meslek tanıtımları, temek haklar, ekoloji ve çevre, barış, resim, ebru, satranç, spor ve doğa, tarih, felsefe, grafik tasarım, teknik resim, yaratıcı drama gibi birbirinden farklı alanları yan yana görmek mümkün. Hatta bu sene, Aladağlı çocukların özel isteği üzerine bir graffiti atölyesi düzenlenmesi de tasarlanıyor.

Okullar çocukların, gençlerin ve ailelerinin yaz okulundaki etkinlikler sonrasında, kendi yapıları içinde gelişip öğrenmeye devam edecekleri bir ortama kalıcı bir zemin hazırlamak üzere kurgulanıyor.

Kamusal sorumlulukları hatırlatan bu dayanışma eylemi ile paranın geçerli olmadığı, hiçbir şeyin alınıp satılmadığı, her şeyin gönüllü emeği ve dayanışma ile organize edildiği bir eğitimin mümkün olabileceğini, bir kez daha, hem görmek hem de göstermek isteniyor.

Sosyal Haklar Derneği: “İnsan sosyal haklarıyla insandır!”

2006 yılında kurulan Sosyal Haklar Derneği görece ihmal edilmiş bir hak kategorisi olarak sosyal hakların herkese tanınması için mücadele eden bir demokratik toplum kuruluşu. Çevre, Ekoloji ve Kent Hakkı, Eğitim Hakkı, Çocuk Hakları, Sağlık Hakkı, İşçi Hakları, Hayvan Hakları, Kadın – LGBTi+ Hakları alanlarında çalışmalar yapan Dernek, yıl boyunca aylık Sosyal Hak İhlalleri Raporları ve yine aylık olarak Sosyal Hukuk adlı bir dergi yayınlamakta.

Merkezi İstanbul’da olan derneğin Ümraniye, İskenderun, Adana ve Soma’da temsilcilikleri bulunuyor.

SHD’nin Soma ve Aladağ hakkındaki  ve diğer raporlarına internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

13 Mayıs 2014 tarihinde, Cumhuriyet tarihinin en büyük iş cinayetinin gerçekleştiği Soma’da ve 29 Kasım 2016 tarihinde yurt kapıları kilitli olduğu için çıkan yangında 12 çocuğun hayatını kaybettiği bir sosyal cinayete tanık olan Aladağ’daki çocukların yaşadıkları travmaları atlatmasına katkı sağlamayı da hedefleyen  bu yaz okullarını gerçekleştirmek için, SHD’nin desteğinize ihtiyacı var.

17 Haziran Cumartesi 16:00’da İstanbul’da hazırlık toplantısı

Öncelikle , atölyelerin düzenlenmesi için, hem atölye düzenleyicilerine  hem de atölye düzenlemese de çocuklarla çalışabilecek gönüllü dostlara ihtiyaç bulunuyor. Düzenlenecek atölyelerin sarf malzemeleri , çocuk ve gençlerin okul alanına taşınması, beslenmeleri , okul alanının tanzimi gibi masraf kalemleri  için ise maddi destek gerekiyor.

Gönüllü olmak, bağış yapmak veya ihtiyaç listemizdeki malzemeler konusunda destek olmak için bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Gönüllü olmak ve yaz okulları hakkında bilgi almak isteyenler, 17 Haziran Cumartesi, (bugün) saat 16.00’da Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Karaköy’de yapılacak hazırlık toplantısına katılabilir.

 

Haber: Elif Cansu İlhan

(Yeşil Gazete)

More in Haber Hattı

You may also like

Comments

Comments are closed.