ManşetUncategorized

‘Sorumluluğum yalnızca İstanbul’a değil, demokrasiye de’

0

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı iptal edilen İmamoğlu, İstanbul seçiminin demokrasi adına bir simge haline geldiğini söyledi: Bir demokrasi devrimine önderlik edeceğim.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilen Ekrem İmamoğlu, İstanbul’daki seçimin demokrasi adına bir simge haline geldiğini vurgulayarak sadece İstanbul değil demokrasiye karşı sorumluluğu olduğunu söyledi.

Reuters’la yaptığı söyleşide, “Şu anda İstanbul bana bir vazife verdi, bunu bir de demokrasi mücadelesiyle taçlandırdı, tek odaklandığım bu” diyen İmamoğlu, 23 Haziran’da yapılacak seçimi kazanacağına inancını dile getirdi.

 Gönüllü sayısı 100 bini aştı

Uzun dönemde cumhurbaşkanı adayı olma hedefi olup olmadığı sorusunu İmamoğlu şöyle yanıtladı: “Tek düşündüğüm demokrasinin uğradığı gaspın ortadan kaldırılması ve İstanbul’un hak ettiği yönetimle buluşması. Onun ötesinde gerçekten bir kişi kendi siyasi kariyerini kendisi beliriliyor ise o olmaz, toplum sizin yol haritanızı belirler. Şu anda İstanbul bana bir vazife verdi, bunu bir de demokrasi mücadelesiyle taçlandırdı. Tek odaklandığım bu.

İmamoğlu, yeni seçim döneminde engeller bekleyip beklemediği sorusuna da “Elbette olacak, ama bize de engelleri aşmış için bir vazife tanımlanmış, onu yerine getireceğiz” yanıtı verdi. Adil bir seçim platformu oluşturulacağını, bunun içinde çok sayıda hukukçu olacağını vurgulayan İmamoğlu’nun verdii bilgiye göre, birkaç günde 20 bin civarında kayıtlı olan İstanbul gönüllüsü sayısı da 100 bini aştı.

CHP adayı, bir soru üzerine, kendine karşı açılacak bir soruşturma ya da seçim iptali gibi kararlardan korkmadığını açıkladı; hukukun üstünlüğü, demokrasi gibi konularda kaygıları bulunduğunu, ancak bir o kadar da bu süreci düzlüğe çıkaracak umutları olduğunu söyledi: “Türkiye’de demokrasi bitmez, kimse bitirmez, kimsenin gücü yetmez. Türkiye’nin demokrasi kanalları açık ve buna refleks gösteren milyonlarca insan var. Vicdanı yüksek bir toplumuz, adalet duygusunu elbette bir süzgeçten geçiririz.”

 ‘İstanbul’un imkanları çarçur ediliyor’

İstanbul büyükşehir belediyesini yönetmenin bir kişiye hizmet etmek ya da bir partiye hizmet etmek olmadığının altını çizen İmamoğlu, İstanbul’un imkanlarının çarçur edilmekte olduğunu ve büyük bir israf olduğunu gözlemlediğini, bunu da seçim kampanyasında anlatacağını belirtti.

‘Hakkımız aramasaydık sonucu açıklarlardı’

Yenilenecek seçim sonucunda haksızlık olduğunu düşünmeleri durumunda nasıl davranacakları konusunda ise CHP adayı hak arama konusunda kendilerini ispatladıklarını belirtti: “İlk gece hakkımızı aramasaydık zaten bir gün sonra sonucu açıklarlardı. Biz hem hakkımızı aradık hem de çok hatasız bir süreç yönettik. Bunun için köşeye sıkıştılar ve gerekçe üretemediler. En son ürettikleri gerekçeyi tanımlayamadılar bile. ‘Bir şeyler oldu ama biz de bilmiyoruz…’ bu kadar komik, trajikomik. Bu kararı veren üyeler demokrasi adına ülkenin tarihine kara leke olarak geçti.”

Demokrasi devrimi

AFP’ye de konuşan Ekrem İmamoğlu, burada da ‘Demokrasi için bir devrime önderlik edeceğini’ söyledi. İmamoğlu şöyle konuştu: “Bizim şu anda yaptığımız şey bir demokrasi kavgası ve demokrasi seferberliğidir. Sonuca ulaştırdığımızda ise bu tabii ki bir devrim olacak. YSK’nın söz konusu 7 üyesi tarihte birer kara leke olarak yerlerini aldılar, ancak bunu düzeltmek de bizim görevimiz, mücadeleyi sürdüreceğiz

CHP, kampanya başlattı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, 23 Haziran’da tekrarlanacak İstanbul belediye başkanlığı seçimlerinde adayları Ekrem İmamoğlu’nun kampanya masraflarının finanse edilmesi için bağış kampanyası başlatacaklarını açıkladı. Kuşoğlu açıklamasında ‘tekrar seçimler’de partilere Hazine yardımı yapılmadığını hatırlattı.

CHP’den yapılan duyuruda ise kampanya kararının bağış yapmak isteyen kişilerin talebi doğrultusunda alındığı belirtilen açıklamada, kişi başı 20 TL’lik bağış için döviz ve TL hesapları paylaşıldı.

#HerŞeyÇokGüzelOlacak etiketiyle yapılan duyuruda bir de not düşüldü: Siyasi Partiler Kanunu’na göre gerçek veya tüzel kişilerin bir siyasi partiye aynı yıl içerisinde yapabileceği bağışın üst sınırı 54 bin 566 TL’dir.

İlk anket geldi: İmamoğlu 2 puan önde

Bu arada İstanbul seçimlerin iptalinin ardından ilk anket de açıklandı. Konsensus Araştırma Başkanı Murat Sarı, CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 2 farkla önde AKP adayı Binali Yılıdrım’ın önünde olduğunu söyledi. Buna göre, 21-22 Nisan tarihlerinde 40 bin kişiyle yapılan ankette 18-29 yaş grubunun yüzde 54.6’sı Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğini kaydetti. Sarı’nın ‘belirleyici kitle’ dediği grubun yüzde 42.2’si ise Yıldırım’a oy vereceğini belirtti.

30-39 yaş grubunun yüzde 49’u İmamoğlu derken, 40-49 yaş grubunda bu oran yüzde 44.9’a düşüyor. 60 yaş üstünün ise yüzde 47.2’si İmamoğlu’na oy vereceğini belirtiyor.

Sarı, toplam oy oranını ise yüzde 50,2 Ekrem İmamoğlu, yüzde 48,1 Yıldırım olarak açıkladı; ayrıcı ankete katılanların yüzde 57,8’inin İmamoğlu’na mazbatanın geç verilmesini yanlış bulduğunu aktardı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.