EkonomiManşetTürkiye

‘Son üç yılda elektriğe yüzde 70, doğalgaza yüzde 80 asgari ücrete yüzde 44 zam yapıldı’

0

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçe görüşmelerinde konuştu.

Özellikle kış aylarında halkın bütçesini zorlayan elektrik ve doğalgaz faturalarındaki pahalılığı gündeme getiren Kenanoğlu, son üç yıl içerisinde elektriğe yüzde 70, doğalgaza yüzde 80 zam yapılırken asgari ücrete yüzde 44 zamn yapıldığını belirtti.

‘Pandemide belli bir limite kadar ücretsiz verilmeli’

Elektrik faturalarında karartma fatura uygulaması olduğunu ifade eden Kenanoğlu, bir ailenin asgari ne kadar elektrik, su, doğal gaz tükettiğinin belirlenmesi ve özelikle pandemi koşullarında belli bir limite kadar ücretsiz verilmesi gerektiğini söyledi.

Kenanoğlu “Yani vatandaş bu kış dönemini özellikle evde geçirecek ve bütünüyle de bu sorunlar, sıkıntılar ve bu giderler daha da çok artacak” ifadelerini kullandı.

‘Yenilenebilir enerji şirket lehine suistimal ediliyor’

Yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretiminin desteklenmesi gerekirken Türkiye’de bu durumun şirketler lehine suistimal edildiğini belirten Kenanoğlu şunları söyledi:

HES’ler, JES’ler, RES’lerle aslında bir bütün olarak yenilenebilir desteklenmesi gereken enerji türlerinin ülkemiz koşullarında suistimal edilmesi nedeniyle şirketlerin ve büyük holdinglerin çıkarına yapılan düzenlemeler nedeniyle destekleyemeyeceğimiz bir hâle getirmiş durumda çünkü YEKDEM kapsamında, olduğu gibi şirketler desteklenir hâle gelmiş ve bu pandemi sürecinde de şirketlerin kayıp oranları, onların zararları telafi edilme amacına gidilmiştir.

DEDAŞ zulmü

Son olarak ise Kenanoğlu, DEDAŞ’ın Kürt illerinde açık açık insanların geçim kaynaklarını ve ülkenin tarım imkânlarını da ortadan kaldıran bir uygulama yürütmekte olduğunu belirtti.

Kenanoğlu, DEDAŞ’ın yapması gereken yatırımları yapmamasından kaynaklı olarak oluşan sorunların yükünü tüketicilerin çektiğini ifade etti.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.