Son dönemin Yeşil Kitapları

Eko Köyler – Sürdürülebilir Bir Toplum İçin Dersler

Tek tek bizler nasıl bir değişim yapabiliriz? Profesör Karen Litfin bu temel soruya yanıt vermek için dünyadaki pek çok eko-köyü ziyaret etti. Kırsal alanlardan kentlere, yüksek teknolojilerden düşük teknolojilere, ruhanilerden sekülerlere kadar tabandan yukarıya pozitif ve radikal değişimler yapan gözden kaçmış küresel bir hareketi keşfetti.

Karen Litfin iham verici ve öngörülerle dolu kitabında, bu sürdürülebilir yaşam tecrübelerindeki eşsiz deneyimi dört geniş pencere vasıtasıyla paylaşıyor: ekoloji, ekonomi, topluluk ve bilinç. Söz konusu olan yalnızca başka bir dünyanın mümkün olması değil; bunun, bütün dünyadaki mikro alanlarda şimdiden doğmasıdır.

“Eko-köyler yıllardan bu yana düşük karbonlu bir post-büyüme toplumu oluşturmak için mikro-laboratuvarlar olarak hareket etmiştir.

Fakat bizler onlardan ne öğrenebiliriz? İşte Karen Litfin bunların yanıtlarını aradığı yolculuğunu bizimle paylaşıyor.”

ROB HOPKINS, The Transition Handbook’un yazarı

“Eko-köyler yalnızca karbon artışını, türlerin azalmasını ve dünyamızın toksikleşmesini nasıl ele alacağımızı değil, tek bir dünyada keyifli bir şekilde nasıl birlikte yaşayabileceğimizi de soruyor.”

PAUL WAPNER, Living Through the End of Nature’in yazarı.

Eko Köyler – Sürdürülebilir Bir Toplum İçin Dersler
Karen T. Litfin. Çeviren: Pınar Ercan
Alfa Yayınları
2017

 

İZDEMİR Enerji Santrali-II ÇED Süreci Hakkında Hukuki Değerlendirme

Ekoloji Kolektifi tarafından hazırlanan raporda; İzmir 2. İdare Mahkemesi‘nin 16.12.2016 tarih ve 2015/1758 E 2016/1593 K numaralı karar gerekçesinin hukuken anlamı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu karar gerekçesi bağlamında ivedilikle yerine getirmesi gereken görevleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, 2009/7 sayılı Genelge’nin iş bu karar bağlamında uygulanıp uygulanamayacağı ve oluşturulan ÇED Raporu’nun yeterliliği tartışılmaktadır.

İZDEMİR Enerji Santrali-II ÇED Süreci Hakkında Hukuki Değerlendirme
Hazırlayanlar: Fevzi Özlüer&Hülya Yıldırım&Cömert Uygar Erdem
Ekoloji Kolektifi Yayını
2017

İndirmek için tklynz   

 

 Yeryüzünde Sesler

 

YERYÜZÜNDE SESLER, insan elinden çıkıp yine insana, hayvanlara, doğaya yönelen yıkım, talan ve tahakküme karşı yükselen seslere kulak veriyor. Bir gazetecinin tanıklığında, yeryüzünün ayakta kalma mücadelesine katılan insanların hikâyesini anlatıyor. Fantastik, bilimkurgu ve polisiye unsurların iç içe geçtiği bu sürükleyici yolculukta, yeni bir insan türünün doğuşunu izliyoruz. Gerçek hayatta korkunç bombalarla can veren insanlar, bu hikâyede yine bombalarla dünyaya geri dönüyor ve sakin ama kararlı, büyük bir yürüyüş başlatıyorlar. Yeni insanın eski insana karşı ayaklandığı bir yürüyüştür bu; caddelerden, meydanlardan, şehirlerden çıkarak ülkeye ve dünyaya yayılıyor.

Ekolojik krizin geri dönülmez bir noktaya ulaştığı, çevreci mücadelenin vazgeçilmez hale geldiği bir çağda, YERYÜZÜNDE SESLER çevrecilerin, anarşistlerin, komünistlerin, kısacası muhalif kesimlerin, insanlık ve tüm öteki canlılar için yaşanacak bir dünya özlemini dile getiriyor. Romanın kahramanı gazeteci Memet, yakın bir arkadaşıyla birlikte kışkırtıcı soruların peşinden giderek, çevresinde yaşanan gizemli olayları anlamaya, aydınlatmaya çalışıyor. Bu süreçte merak, bilinmezlik, korku, gerilim ve heyecan duygusunu iliklerine kadar yaşıyor. Romanın kahramanları türlü akıl oyunlarıyla yol almaya ve açık sulara varmaya çalışırken, okurlar da onlarla birlikte sürükleniyorlar, bir dalıp bir çıkıyorlar, buldum derken kaybediyorlar. Ama bir yandan da büyük bir dinginlik duygusu hikâyeyi sarmalıyor;  YERYÜZÜNDEN SESLER alabildiğine sakin bir dille heyecan dolu bir macera anlatmaya çalışıyor. Öte yandan, ince bir mizah her an olaylara ve kahramanlara eşlik ediyor, hikâyeye renk katıyor.

 Yeryüzünde Sesler
Özcan Doğan
Nota Bene Yayınları
2017

 

Derleyen: Barış Gençer Baykan

Barış Gencer Baykan
Barış Gencer Baykanhttp://www.yesilgundem.net/

Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Barış Gençer Baykan, Paris 10 Nanterre Üniversitesi’nden Siyaset Sosyolojisi yüksek lisans ve University of Kent’ten doktora derecelerini aldı. Baykan, Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde yardımcı doçent olarak çalışmaktadır. Başlıca araştırma alanları arasında Çevre Siyaseti, Çevre Hareketleri ve Çevreci Sivil Toplum Örgütleri, Yeşil Partiler ve Yeşil Siyasal Düşünce bulunmaktadır.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR