Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

İnadına Canlı

(Kadınlar, Ekoloji ve Hayatta Kalma)

38 inadinacanliBütün halklar ama en çok kadınlar, dünyanın her yerinde bağımsızlıklarının temelini sarsan ve doğayı bir yaşam kaynağı yerine meta olarak gören politakalara karşı direnmekteler. Vandana Shiva’ya göre bu bir tesadüf değil. Shiva bu kitabında, kadınların ve doğanın özünü değersizleştirip sömüren düşünce yapılarını apaçık ederken, dişil bir dünya bilgisinin eksikliğini hisseden herkese ellerinden düşüremeyecekleri bir kaynak sunuyor. Sorunları sıralamakla da kalmıyor, öneriyor:

– Küreselleşme yerine yerelleşme ve bölgeselleşme
-Saldırgan tahakküm yerine şiddetsizlik
– Rekabet yerine eşitlik ve karşılıklılık
-Doğanın ve barındırdığı türlerin bütününe saygı
-İnsanların doğanın efendileri olarak değil, parçası olarak kavranması
-Üretimde ve tüketimde biyoçeşitliliğin korunması

İçindekiler;

– Cinsiyetli Gıda Politikası
-Kalkınma,Ekoloji ve Gıdanlar
-Bilim, Doğa ve Toplumsal Cinayet
-Doğada Kadınlar
-Besin Zincirinde Kadınlar
-Toprak Ana: Dişil İlkenin İtibarını İade Etmek
(Tanıtım Bülteninden)

 
İnadına Canlı (Kadınlar, Ekoloji ve Hayatta Kalma)
Vandana Shiva, Çeviren: Emine Ayhan
Sinek Sekiz Yayınevi
2014

 

Yeşil Politika, Tarihi, paydaşları ve kavramları ile

39 yesil politikaYeşil politika sadece çevre meseleleriyle mi ilgilenir ?

Yola bu soruyla koyulan Derek Wall, dünya tarihi için yeni sayılabilecek yeşil politikayı, derinlemesine bir analize tabii tutuyor. Tarihsel bir perspektif ile yeşil hareketi inceleyen Derek Wall, vakalar ve örnekler ile zenginleştirdiği kitabını yazarken aynı zamanda sade bir dil kullanıyor.

Kitap, yerel düşünüp küresel hareket eden, koyduğu yeni ve şenlikli yapısı ile rengarenk ve çoğulcu politikalar üreten yeşil politikanın dinamiklerini bir bir analiz ediyor.

Yeşil Politikanın nasıl geliştiğini, hangi dinamiklerden ve tartışmalardan beslendiğini analiz eden Derek Wall, aynı zamanda Yeşillerin kendi içindeki tartışmalı konulara da ayna tutuyor.

Bunların yanı sıra, Türkiyede de ekolojistlerin gündeminden hiç inmeyen Yeşiller ve Sol ilişkisini tartışmaya açıyor, dünya deneyimlerinden örnekler veriyor.

Yeşil Politika, Tarihi, paydaşları ve kavramları ile
Yeni İnsan Yayınevi. Çeviren: İlknur Urkun Kelso
2013

 

İklim savaşları

37 iklim savaşlarıDünyanın en büyük jeopolitik analistlerinden biri olan Gwynne Dyer’dan, iklim değişikliğinin dünyanın güçlerini avantaj sağlamak ve hatta hayatta kalmak için umutsuz bir mücadeleye iteceği, çok da uzak olmayan bir geleceğe korkutucu bir bakış.

İklim mültecileri akını…
Düzinelerce başarısız devlet…
Topyekûn savaş…

Dünyanın en büyük jeopolitik analistlerinden birinin gözler önüne serdiği, iklim değişikliğinin dünya güçlerini acımasız şekildeki hayatta kalma politikalarına yönelttiği yakın tarihe ilişkin stratejik gerçeklerin tüyler ürperten bir görüntüsü…

Küresel ortalama ısının iki derecelik bir artışı bile -ki bu hemen hemen kaçınılmaz gibi görünüyor-küresel politikaları kaynama noktasına getirecek ve azalan su ve gıda yüzünden kitlesel çatışmaları tetikleyecek. Kapsamlı söyleşileri ve en son araştırmaları bir araya getiren Gwynne Dyer, gezegenimizin geleceğiyle ilgili gerçekleri gözler önüne seriyor. Sahip olduğumuz teknoloji bizi kurtarabilir mi, yoksa artık çok mu geç? Yaşanacak zararı sınırlandırmak için en güçlü umutlar nerelerde yatıyor? İleri görüşlü ve cesur İklim Savaşları, önümüzdeki yılların en önemli kitaplarından biri olacak. Okuyun ve önümüzdeki yolun bizi nereye götürdüğünü görün.

Yazarın kitabın Türkçe baskısı için yazdığı Türkiye 2035 yılı senaryosu, iklim değişikliklerinin Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerini nasıl etkileyeceğine ve bunun sonunda yaşanacaklara ilişkin öngörülerde de bulunuyor.
(Tanıtım Bülteninden)

İklim Savaşları
2013
Gwynne Dyer. Çeviren: Füsun Özlen
Paloma Yayınevi

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.