Kitap

Son dönemin yeşil kitapları (14)

0

Nasıl Bir Organik Tarım?

Nasıl bir organik tarım istiyoruz ?

Organik tarıma tamamıyla geçiş üzerine düşünürken, önümüze organik olduğu ileri sürülen, oysa düpedüz endrüstriyel olan bir tarımsal üretim şekli çıktı. Bu aşamada durup düşünmek ve tartışmak gerekiyor; nasıl bir organik tarım istiyoruz? Her birimizi yakından ilgilendiren, sağlığımızı ve geleceğimizi etkileyen tarım yöntemleri üzerine daha çok yoğunlaşmalı ve kamuoyu oluşturmalıyız.
Bu düşünceden yola çıkan bir grup bilim insanı, küçük çiftçi, kooperatifçi, sendikacı ve meraklı 16 Mayıs 2011’de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde bir çalıştay düzenledi.

Bu kitapta Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu, Boğaziçi Üniversitesi Tüketim Kooperatifi, Başka Bir Gıda Mümkün Girişimi, Kibele Ekolojik Yaşam Kooperatifi, Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği deneyimlerini paylaştı, nasıl sorusunun yanıtlarını aradı. “Katılımcı sertifikasyon”, “bilge köylü tarımı”, “topluluk destekli tarım”, “ev yapımı ilaçlar” gibi seçenekler enine boyuna konuşuldu.

Elinizdeki kitap, bu tartışmaları Türkiye geneline yaymak için tasarlandı.


Nasıl Bir Organik Tarım
Editör: Tayfun Özkaya
Yeni İnsan Yayınevi
2012


Deniz Balıkları Sözlüğü

Deniz Balıkları Sözlüğü, Türkiye’nin dört ayrı denizinde yaşayan balıkların adlarını sistemli biçimde derleyen az sayıdaki bilimsel çalışmadan biri. Bu konudaki öncü çalışmaları bütünleyerek ve güncelleyerek, Türkiye sularında yaşadığı kayda geçmiş 512 balık türünü, bilimsel adları başta olmak üzere pek çok dildeki karşılığıyla sunan bir eser. Balık adlarının Farsçadan Rumcaya, Katalancadan Romancaya, İspanyolcadan Rusçaya iki düzineye yakın dildeki karşılıklarını ve olası kökenlerini derleyen bu çalışma dört ayrı sözlükten oluşuyor: Türkçe Adlar Sözlüğü; Bilimsel Adlar Sözlüğü; İngilizce Adlar Sözlüğü ve taksonomi sistematiğine göre hazırlanan Türkçe Ad Dizgeliği. Prof. Dr. Mustafa Pultar, Orta Doğu Teknik ve Bilkent Üniversitelerinin emekli öğretim üyelerindendir. Denizcilik kültürümüz ile ilgili yazıları çeşitli dergilerde, özellikle Yelken Dünyası dergisinde yayımlanmaktadır. Kitapları arasında Yıldız Adları Sözlüğü, Kamûs-i Bahrî / Deniz Sözlüğü ve Ahmet Rasim Barkınay’ın Adalar Denizi Kılavuzu adlı eserinin çevirisi bulunmaktadır.


Deniz Balıkları Sözlüğü
İş Bankası Kültür Yayınları
Mudtafa Pultar
2012


Hava, Su, Toprak için 100 Yeşil Adım

 

Az kirleten, çok kirleten ve hiç kirletmeyen; herkes aynı havayı soluyor. Bir an önce kendimize şu önemli soruyu sormalıyız artık: “Gezegen için, gelecek için ve aslında bugün için ne yapabilirim?” İçinizden, “bir şeyler yapmalıyım” diyor, fakat doğayı anlama ve koruma etkinliklerine, üzerinizdeki iş yükleri nedeniyle zaman bulamıyorsanız Hava, Su ve Toprak İçin 100 Yeşil Adım isimli kitap iyi bir başlangıç noktası sunuyor. Bu yeşil rehber günlük faaliyetlerinizi yürütürken hem evinizde hem de işyerinizde doğayı korumak amacıyla pek çok şey yapabileceğinizi kanıtlıyor. Yapmanız gereken, sadece sürdürülebilir bir yaşam için 100 somut adım atmak.


Hava, Su, Toprak için 100 Yeşil Adım
EKO IQ Kitaplığı
Temel Karataş
2012

 

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.