Hafta SonuManşet

Son dönemin Kent Kitapları

0

100 Soruda Türkiye’de Kentleşme, Konut ve Gecekondu 100 soruda kent

100 Soruda Türkiye’de Kentleşme, Konut ve Gecekondu, ülkemizin 70 yıla yakın bir süreden beri karşı karşıya bulunduğu kentleşme sorunlarını türlü yönleriyle ele alıyor. Çarpık, sağlıksız ve düzensiz bir kentleşmenin, yalnız toplumsal ekonomik ve kültürel sorunları değil, aynı zamanda, fiziksel gelişme ve çevreyle ilgili sorunları ve bunların çözüm yolları da kitapta ele alınan konular arasında. Planlı, yarı planlı ve plansız dönemlerde izlenen kentleşme politikalarının yanı sıra, küreselleşmenin ve yeni liberal düzenin ve toplumsal sınıf gerçeğini gözardı etmenin, kentleşme sorunlarımızın kronik boyutlar kazanmasındaki rolüne de kitapta geniş ölçüde yer ayrılıyor.

Prof. Dr. Ruşen Keleş, ulusal ve uluslararası yükümlülüklerimizi belirleyen tüzel kuralların oluşturduğu çerçeve içinde, devlete, yerel yönetimlere, meslek örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına bu bağlamda düşen görevlerin neler olduğunu açıklığa kavuşturuyor. Kesin çözümün anahtarının, kentine ve kentinin değerlerine sahip çıkma bilinç ve kararlılığında olan yurttaş ve kenttaş olduğunu önemle vurguluyor. Bu yurttaşın, 21. yüzyılın başlarında dogmatik dinsel kurallara göre değil, çağdaş bilimin ışığı altında yetiştirilmiş yurttaş olduğuna dikkat çekiyor.

(Tanıtım Bülteninden)

100 Soruda Türkiye’de Kentleşme, Konut ve Gecekondu

Ruşen Keleş

Cem Yayınevi

2014

 

direnen istanbulDirenen İstanbul

Kuşatılmış İstanbul’da fiziksel mekânda betondan, kamusal alanda baskıdan nefes alamıyoruz, boğuluyoruz. Aniden ortaya çıkıveren her yeni projede biraz daha gerginleşiyoruz; onaylayanlar ve karşı çıkanlar olarak kutuplaşıyoruz. Taksim’de gereksiz bir Kışla ısrarı, karşısında bezdiren bir direniş! Olimpiyatlar uğruna ormanları, mendirekleri, kıyıları, neredeyse tamamı pazara sürülen bir kent. Karşı çıkan, vatan haini bile ilan edilebilir. Ormanların ortasına yapacağımız devasa bir havalimanı, insanımıza dünyanın en büyüğü olma gururu ile sunuluyor. Ama bu da tam kuşların göç yolu üzerinde olduğu için ve yüz binlerce yetişmiş ağacın kesilmesine neden olacağı için yine kavga çıkarma potansiyeli çok yüksek bir proje.

1978-2013 İstanbullu bir yurttaşın, mimarın, öykücünün ve kavgacının İstanbul Yazıları.

1950’lerde, Modernite ve Cumhuriyet Projesi uygulanmaktayken, bu şehrin tam da o zamanki kalbinde, Beyazıt’ta doğmuş; Pera, Burjuva Banliyöleri, Boğaz Köyleri, Modern Yerleşmeler… Alabildiğine deneyimlemiş;

68’lerde biçimlenmeye başlamış dünya görüşü ile yıllarca bu biricik şehri için kavga etmiş, yazmış ve nihayet Gezi’yi görebilmiş bir İstanbul vatandaşının 35 yıllık serüveninden kesitler.

Zamanın ve yerin ruhunu kovalarken algının, itirazın, hayalin ve kavganın yani bu Şehr-i İstanbul’da günümüzde “Kent Hakkı” diye dile getirilen tüm bir yaşamın kimi görüntülerini yakın tarih üzerinden okuyacak ve kimi izlerini sürebileceksiniz

Direnen İstanbul

Haydar Karabey

Ayrıntı Yayınları

2014

 

Mülk, Mahal, İnsan: İstanbul’da Kentsel Dönüşüm Mahal

Türkiye’de son yıllarda gündemi meşgul eden kentsel dönüşüm projeleri, özellikle İstanbul’da birçok toplumsal ve siyasi tartışmayı da beraberinde taşımaktadır. Mülk, Mahal, İnsan: İstanbul’da Kentsel Dönüşüm, bu alandaki literatüre önemli bir katkı sunarken, hem geniş bir çerçeveden kentsel dönüşümü ele almakta, hem de özel olarak altı bölgede yapılan saha çalışmasını ortaya koymaktadır. İstanbul’un Başıbüyük, Derbent, Aydınlı, Tarlabaşı, Tozkoparan ile birlikte Ayazma ve Tepeüstü Mahallelerinde yapılan saha çalışmaları, mahallelerin sosyal yapılarını, demografisini, tarihini inceleyen bu çalışma, tanıklıklar ve belgelere dayanarak bölgenin bir perspektifini sunmaktadır.

Araştırma birçok soruya da cevaplar aramaktadır: Dönüşüm alanındaki mahallelerde yaşayanların koşulları ve olanakları, kentsel dönüşüm modeline uygun mudur? Konut alanlarında zaman içinde oluşan ilişkilerinin önemini nedir? İnsanların bu dönüşüm modeli hakkında fikirleri ve bu yönde talepleri nelerdir? Dönüşüme karşı bir muhalefet var mıdır, seyrini etkileyebilir mi ve kararlara katılması mümkün mü? Mahalle sakinlerinin yaşam koşullarının iyileşme şansı var mıdır? Daha demokratik ve gerçekçi bir konut politikası için neler yapılmalıdır?

İşte tüm bu sorulara yanıt arayan bu çalışma, kentsel dönüşüm hakkında yapılan çalışmalar arasında önemli bir eser olma iddiasını taşımaktadır.

Siyasal iktidar tarafından Türkiye’nin gündemine öncelikli ve tüm Türkiye’yi kapsayan bir siyasal proje olarak sunulan kentsel dönüşüm, kapsamı, gerektirdiği kaynak, yıkılıp yenileneceği ilan edilen yedi milyonluk konut sayısıyla çok büyük bir iddia taşımaktadır. Bu kapsamda bir proje, özenle planlanarak uygulanmadığı, projeden etkilenenlerin katılımlarının sağlanamadığı halde ülke kaynaklarının kötüye kullanılması, mimarlık ve çevre kalitesinin olumsuz gelişimi, dönüşümün yükünün adaletsiz paylaşımı sonucunu doğurma riskini beraberinde getirmektedir.

İlhan Tekeli

Mülk, Mahal, İnsan: İstanbul’da Kentsel Dönüşüm

Yayına Hazırlayan: Cem Tüzün

Yazar: Asuman Türkün , Aslı Sarıoğlu , Besime Şen ,Binnur Öktem Uysal , Esra Kaya , Hade Türkmen ,Mücella Yapıcı Şükrü Aslan

Bilgi Yayınları

2014

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.