Dünyaİklim KriziManşet

‘Son derece tehlikeli’ Lidia Kasırgası Meksika kıyılarına ulaştı

0
Fotoğraf: Christian Ruano / Reuters

ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Lidia Kasırgası’nın saatte yaklaşık 220 kilometreye ulaşan hızla Meksika‘nın sahil kenti Puerto Vallarta yakınlarında karaya çıktığını belirtti.

Kasırga merkezinin verilerine göre Lidia Kasırgası karaya ulaşmadan önce hızla güçlenerek Saffir-Simpson Kasırga Ölçeğinde en yüksek ikinci kategoriye yükseldi.

AFP’nin aktardığına göre okullar tatil edildi, işyerlerinde erken paydos edildi ve kent sakinlerinin çoğu fırtınayı evlerinde ya da halka açılan sığınaklarda bekledi.

Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, hükümetin bölge sakinlerine yardım etmek üzere yaklaşık 6 bin askeri personeli görevlendirdiğini bildirdi.

Uydu görüntüsü: NOAA

‣ İklim krizi: Freddy Kasırgası nedeniyle Malavi’de hayatını kaybedenlerin sayısı bini aştı
‣ İklim krizi: Tarihin en uzun süreli kasırgası Afrika’da 522 can aldı

Ani seller ve çamur kaymaları olabilir

France 24‘ün aktardığına göre, Lidia Kasırgası’nın Nayarit, Sinaloa ve Jalisco eyaletlerinde 30 santimetreye kadar yağış getirmesi bekleniyor. Ulusal Kasırga Merkezi, yağışların ani sellere ve kıyıya yakın yüksek arazilerde çamur kaymalarına sebep olabileceği konusunda uyarıyor.

Devlet Başkanı Obrador, sosyal medya platformu X üzerinde yaptığı paylaşımda kasırganın yoğunlaşarak Kategori 4 şiddetine ulaştığını bildirdi. Alınan tedbirlere ilişkin bilgi veren Obrador, “Ancak güvenli yerlere sığınmalısınız. Alçak alanlardan, derelerden, nehirlerden ve yamaçlardan uzak durun” uyarısında bulundu.

‣ Florida’ya ulaşan Idalia kasırgası ‘son derece tehlikeli’ şiddete ulaştı
‣ İklim krizi: ABD’nin güneyinde hortum ve kasırga 26 can aldı

Dünya ısındıkça fırtınalar daha güçlü hale geliyor

Kasırgalar Meksika’yı her yıl hem Pasifik hem de Atlantik kıyılarında, genellikle mayıs ve kasım ayları arasında vuruyor.

Yetkililer dün (10 Ekim) yaptıkları açıklamada, daha bu hafta Max Tropik Fırtınası‘nın ülkenin en yoksul bölgelerinden biri olan güneydeki Guerrero eyaletinde iki kişinin ölümüne ve onlarca evin sular altında kalmasına neden olduğunu söyledi.

Uydu görüntüsü: NOAA

Ağustos ayında, ülkenin kuzeybatısındaki Baja California eyaletini vuran “Kategori 4” şiddetindeki Hilary Fırtınası da bir kişinin ölümüne ve altyapının zarar görmesine neden olmuştu.

Bilim insanları, iklim değişikliğiyle birlikte dünyanın ısındıkça fırtınaların daha güçlü hale geldiğini söylüyor. Yakın zamanda yapılan araştırmalar, kömürpetrol ve gaz gibi fosil yakıtların kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizinin, kasırgaların daha yıkıcı olmasına ve yağışlarda ciddi artışa yol açtığını ortaya koyuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.