Dünyaİklim KriziManşet

İklim krizi: ABD’nin güneyinde hortum ve kasırga 26 can aldı

0
Rolling Fork, Mississippi Fotoğraf: Chandan Khanna / AF

İklim değişikliğinin aşırı hava olaylarını sıklaştıran ve şiddetini artıran etkileri, son günlerde ABD‘nin güney eyaletlerinde ağır yıkımlara ve can kayıplarına yol açtı.

Mississippi eyaletinde 24 Mart’ta meydana gelen kasırgalar nedeniyle eyaletteki ölü sayısı 25’ya yükseldi. Komşu eyalet Alabama‘da ise meydana gelen hortumlar sonucu en az bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

The Guardian‘dan Oliver Laughland‘in aktardığına göre, Başkan Joe Biden, kasırganın yıkıcı etkilere yok açtığı Mississippi için federal acil durum ilan etti. Onlarca kişinin yaralandığı eyalette, kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam ediyor.

‣ ABD’nin Alabama eyaletini vuran hortumda altı kişi yaşamını yitirdi
‣ Ian Kasırgası Küba ve Florida’nın ardından Carolina’da: Ölü sayısı bilinmiyor

Kasırganın ABD’nin en fakir eyaletinin ekonomik açıdan en yoksul bölgelerinden bazılarını vurması nedeniyle Mississippi’de 50 yılı aşkın bir süredir bir kasırga için en yüksek ölü sayısı kaydedildi.

Amory, Mississippi. Fotoğraf: Thomas Graning / EPA

Yaklaşık 2 bin nüfuslu Rolling Fork kasabasındaki tüm mahalleler enkaza döndü. Onlarca yıllık ağaçların kökleriyle birlikte yerinden sökülürken, aralarında tırların da bulunduğu birçok araç hortumun şiddetiyle devrilerek ağaçların ve binalardan kopan parçaların altında kaldı.

Mississippi Acil Durum Ajansı tarafından yapılan açıklamada “Mississippi, 24 Mart 2023’te bir gecede eyaleti kasıp kavuran yıkıcı ve ölümcül kasırgalarla mücadeleye devam ediyor. Şu anda ölü sayısı 25’e yükseldi ve düzinelerce kişi yaralandı” ifadelerine yer verildi.

Hortumların etkili olduğu Alabama eyaletinde de Morgan İlçe Acil Durum Yönetimi Ofisi’nden, bir kişinin hayatını kaybettiği açıklaması yapıldı.

Rolling Fork, Mississippi. Fotoğraf: Jordan Hall / Reuters

‘Ev üstümüzde parçalandı’

Hortumun tamamen harabeye çevirdiği bölge sakinlerinden Samy Jackson, akşam vakti evine ulaştığı sırada şiddetli bir fırtınaya yakalandıklarını, evleri hortumun etkisiyle parçalanmaya başlayınca bir şilteyi kendilerine siper ettiklerini, ancak o anda yaşanan bir patlamayla duvara doğru savrulduklarını anlattı. Jackson, “Enkaz üzerimize geliyordu. Sonra hortum evi kaldırdı ve tekrar yere fırlattı. Ev üstümüzde parçalandı ve biz enkazın altında mahsur kaldık” ifadelerini kullandı.

Kendi imkanlarıyla enkazın altından çıktığını, ardından torununu ve kızını da kurtardığını belirten Jackson, “Ben hayattayım ama birçok insanı kaybettik. Maddi şeyler benim için önemli değil. Tanrı’ya şükrediyorum” dedi.

‣ Ian Kasırgası Florida’da: 2 milyon hanede elektrik yok, Virginia’da OHAL ilan edildi
‣ ABD’yi Ida Kasırgası vurdu: Bir milyon kişi elektriksiz

Yüzbinlerce kişi elektriksiz kaldı

Meteorologlar, güneydeki şiddetli hava koşullarının mart, nisan ve mayıs aylarında zirveye ulaştığını söylerken, elektrik kesintilerini raporlayan Powerotuges.us sitesi, Mississippi ve bölge eyaletlerde yüz binlerce müşterinin hortum nedeniyle elektriksiz kaldığı bilgisini paylaştı.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı yazılı açıklamada, Mississippi Valisi ve Senatörleriyle konuştuğunu, bölgeye federal destek sağlanacağını belirterek Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı’nın Mississippi’ye ulaşmak için hazır olduğu bilgisini paylaştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.