ManşetTürkiye

YSK 16 gün sonra iptal gerekçesini açıklayabildi

0

YSK İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etmesine ilişkin gerekçeli kararı 16 gün sonra açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul’da seçimin yenilenmesi ve iptaline ilişkin 250 sayfalık gerekçeli kararı, seçimlerin iptal edilmesinin üzerinden 16 gün geçtikten sonra açıklandı.

Gerekçede 754 sandık başkanının ve 3 bin 500 sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmadığı, 6 sandık başkanı ve 3 sandık görevlisinin KHK’lı olduğu; seçimlerin bu nedenle iptal edildiği  belirtiliyor: “Etkili sayıdaki sandıkta, sandık kurulu başkanlarının kanun hükümlerine aykırı olarak görevlendirilmesi ve kanuna aykırı şekilde oluşan sandık kurullarının yaptığı seçim iş ve işlemlerine itibar edilmesinin mümkün bulunmaması hususu ile…”

Gerekçeli kararda AKP’nin iddiasına dayanak teşkil eden hükümlü ve tutuklu, zihinsel engelli ve kısıtlı seçmenlere dair sayıların doğru olmadığına ve seçim sonuçlarına tesir etmediğine karar verildiği de belirtiliyor.

“…seçimin iptalini gerektirir tespit olmadığından… “

YSK Başkanı Sadi Güven, üyeler; Cengiz Topaktaş, Kürşat Hamurcu ve Yunus Akın ise gerekçeli karara 38 sayfa muhalefet şerhi düştü. Başta Güven olmak üzere üç hakim de muhalefet şerhlerinde daha önceki içtihat ve uygulamaları temel alarak seçimleri iptal etmeye gerek olmadığını kaydetti.

Sandık başkanına itiraz edilen 754 sandığın 750’sinde AKP’li görevlilerin bulunduğuna dikkat çeken Sadi Güven şerh yazısında şu ifadeleri kullandı: “Sandık kurullarının usulsüz oluşması tam kanunsuzluk halini oluşturmaz. Sandık kurullarının kuruluşuna ilişkin işlemlerin kesinleşmesinden sonra bu kuruluşa karşı yapılacak itirazlar seçimden sonra o seçimlerin iptali için tek başına bir itiraz sebebi olarak ileri sürülemez. 298 sayılı Kanunun 21 ve 23. maddeleri gereği 5 kişisi siyasi parti temsilcisi olup 7 kişiden oluşan sandık kurulunda siyasi partili üyelerle birlikte görev yapan usulsüz atanmış sandık kurulu başkanının 31 Mart 2019 günü yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin maddi hatalar giderilip geçersiz oyların tamamının yeniden sayılması karşısında tek başına seçimin neticesine tesir ettiğine ilişkin sayın çoğunluğun seçimin iptali ile yenilenmesine ilişkin kararına katılınamamıştır.”

Canan Kaftancıoğlu’ndan açıklama

Kurulun uzun tartışmalara neden olacak gerekçeli kararına dair CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ilk açıklamasını yaptı. Kaftancıoğlu, “Türkiye hukuk ayıbı yaşıyor. Bugüne kadar yapılmış olan bütün seçimlerden farklı hiçbir şey olmamıştır. Tek farkı bu seçimlerde AKP kaybetmiştir. Bu nedenle bu karar çıkarılmıştır. Bir avuç kişi bu kararı aldırtmıştır. Vatandaşlarım adına çok üzülüyorum ama kimse merak etmesin biz bu seçimleri yeniden kazanacağız” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.