Doğa MücadelesiManşet

Soma’da 475 ağaç kesildi, köylülerin direnişi devam ediyor

0

Soma’ya bağlı Yırca Köyü’nde Kolin Şirketler Grubu’nun Kömürlü Termik Santral yapma gayesi ile hukuksuz şekilde Zeytin ağaçlarını köylülerinin her türlü itirazına karşın kesme işlemi bugün de devam etti.

10 yırca köyü

17:25

“Dün akşam itibarıyla 227 ağaç kesilmişti. Bu sabah saat 07:30’da 15 dakika içinde 149 ağaç kesildi. Kolin şirketi için çalışan Yeniçeri özel güvenlik şirketi elemanları Kolin’in işlediği suça iştirak ettiler ve kesimi engellemeye çalışan köylüleri ve Greenpeace üyelerini engelledi. Bu sırada ilk olarak zaten jandarma hukuksuz kesimden haberdar edilmişti. Direniş sonrasında kesim jandarmanın gelişine dek durduruldu. Jandarma komutanı açık olarak yapılan kesimin suç olduğunu ve hukuksuz olduğunu söyleyerek tespit yaptı ve güvenlik elemanlarının ifadesini aldı.  Hem Kolin köylüler ve Greenpeace üyelerinden şikayetçi oldu hem de köylüler ve GP üyeleri şirketten, kolin yk’sından ve özel güvenlik şirketinden. Bu işlemi jandarma dünkü iki kesim sonrasında da yapmış ve ilk işlemden sonra yine kesim yapılmıştı. Yani gerçek, jandarmanın bu konuda yaptırımı olmadığı ve buradaki sorumluluğun kaymakamlık ve Valilik makamı olduğu.

Bugün şirketin YK üyesi Arzu Atik şirket avukatı aracılığıyla ağaçları 2 günde kesecekleri bilgisini köylülere  iletti.

Ardından saat 14:20’de yine şirket çalışanları hızarlarla alana girdiler.  Bağ evinden 500 m uzaklıktaki alana ulaşıncaya kadar 99 ağaç kesilmişti. Bu sefer kesenlerle karşılaştık ve bizi görünce iki kamyonet de kesenlerle birlikte yüzlerini saklayarak uzaklaştı.

Bu durumda kesilen toplam ağaç sayısu 475’i buldu.

Olayın ardından İlçe jandarma ve karakol komutanları gelip yine aynı işlemleri yaparak aynı bahanelerle alandan ayrıldılar.

Bu sırada avukat Deniz Bayram;  savcılığa; Vali, Kaymakam, İlçe Jandarma Komutanı ve Tarım İlçe Md. aleyhinde suç duyurusunda bulundu.

Şu anda CHP Manisa milletvekili Özgür Özel; Yırca’da 16:20’da bir basın açıklaması yaptıktan sonra köylülerle birlikte Kolin’in şantiye alanına giderek idari yöneticilerle görüşmek istediğini söyledi. Bir saat kadar bekledikten sonra az önce Özgür Özel bir grup köylüyle yönetimle görüşmek üzere binaya girdi.

Şu anda jandarma şantiye alanına girdi.

Kaymakamın Soma’da yaydığı dedikodu: çiftçiler şirketle anlaştı.Bu iş bitti. Köylüler ise Kaymakamın iddialarını şiddetle yalanlıyor ve direniş sürüyor”

**** GÜNCELLEME ***

Bu haberin sonrasında yaşanan gelişmeler

18:25
Milletvekili Özgur Özel, Kolin’in şantiye alanına girip yöneticilerle konuşmak için girdiği bina içerisinden cikti: Guvenlik sefinin koylulere tehtid ve saldirilari hakkinda toplu ifade verildi. Icerideki guvenlik gorevlileri ifade veriyor, pismanliklarini belirttiler. Milletvekili Ozgur Ozel guvenlik gorevlilerine sirketten bir emir geldiginde ‘polis degilim, jandarma degilim’ demelerini salik verdi. Koylu ister koyde, ister nobet evinde, ister zeytin bahcesinde nobete devam edecek. Aksam 8.30da nobet evinde bulusulacak.

19:15
Jandarma güvenlik görevlilerinin saldırı ve tehditine maruz kalan köylülerin ifadelerini almak icin nöbet evine geldi

20:30

Kolin Grubu tarafından çit çekilen, Zeytin Ağaçlarının kesildiği 400 dönümlük alanın yanında kurulan Nöbet Evi’nde toplantı yapılacak şimdi Bundan sonra nasıl bir aksiyon alınacağı hakkında bir yol haritası üzerinde konuşulacak

 

 

Ayşe Ceren Sarı

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.