16. İstanbul BienaliGünün Manşetiİklim KriziKültür-SanatManşet

‘BENZİN’ yarın Bienal’de: Fosil yakıtlar suç aleti ilan edilmeli

0

İstanbul Bienali’nin Kamusal Programı çerçevesinde yer alan BENZİN performansında, sanatçılar, iklim uzmanları ve aktivistleri fosil yakıtların itibarsızlaştırılması ve umudun gerekliliği üzerine odaklanacak.

Bu yıl ‘Yedinci Kıta’ temasıyla kapılarını açan 16. İstanbul Bienali’nin Kamusal programı çerçevesinde gerçekleştirilen “Sindirim Programı”nin ikincisi; BENZİN buluşması yarın saat 12:00’de. Yeşil Gazete yazarı Ümit Şahin’in de yer aldığı buluşmada Begüm Özkaynak, Jale Karabekir, Ömer Madra, Burcu Tokuç, Cansın Asarlı, Eraslan Sağlam, Gül Şener, Yasemin Çolak , Cihan Küçük,  kaybid,  Yokoluş İsyanı’ndan Eymen Aktel yer alacak.

BENZİN kamusal etkinliğinin merkezine fosil yakıtların itibarsızlaştırılmasının ve umudun gerekliliği oturuyor. İklim krizinin aciliyeti karşısında enerji politikalarının, fosil yakıtların gündelik halinin ve erilliğin; kan, benzin ve savaş politikalarının gündeme getirileceği etkinlikte, çevre ihtilaflarına ve çevresel adalete, kentteki geçicilik ve canlılığa dikkat çekilecek.

Program, iklim değişikliği-enerji ekonomisti ve performans sanatçısı Ayşe Ceren Sarı, çevrebilimci ve sanatçı Serkan Kaptan ve küratör Yasemin Ülgen’den oluşan birbuçuk (Ekoloji ve Sanat Çalışmaları) tarafından tasarlandı ve yedi aya yayıldı. birbuçuk’un 2017’de başlattığı “Solunum” buluşmalarının devamı niteliğindeki programda gündelik yaşantımızın birer parçası olarak kanıksadığımız, sıradan gibi görünen nesneler tartışmaya ve araştırmaya açılacak. Sosyoekolojik metabolizma kavramı merkeze alınarak su, tarım, iklim, enerji, kent, atık, toplumsal cinsiyet, müşterekler ve gelecek gibi olguların; bilim, toplumsal hareketler, sanat pratikleriyle kesiştiği noktalar ve tüm bu pratiklerin aralarındaki diyalog imkânları keşfedilecek.

Birbuçuk ekibi, BENZİN performansıyla ilgili şunları ifade ediyor: “Şu konuda hemfikiriz: Fosil yakıtların itibarsızlaştırılması ve suç aleti ilan edilmesi gerekiyor. Gözümüzü alternatif gelecek tahayyüllerine çeviriyoruz. Toplumsal hareketlerin dönüştürücü gücüne, temsile, yaratıcı, şiddetsiz iklim mitinglerine, umuda inancımız tam.”

BENZİN kamusal etkinliği WORLBMON’da (MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Kat 4) 5 Ekim Cumartesi gübü 12:00’de başlayacak. Etkinlik sonrasında  katılımcılarla ve diğer izleyicilerle sohbet etme imkanı olacak.

Sindirim Programı – BENZİN 5 Ekim Cumartesi 12:00

Akış
Begüm Özkaynak
Akademisyen
1 Litre Benzinin Bedeli

Ümit Şahin- ​Araştırmacı, yeşil ve iklim aktivisti,  Jale Karabekir- Tiyatrocu, Ömer Madra- Radyocu, yazar, aktivist, Burcu Tokuç- Oyuncu,  Cansın Asarlı- Oyuncu, Eraslan Sağlam- Oyuncu, Gül Şener- Oyuncu, Yasemin Çolak- Oyuncu
Evimiz Yanıyor!

Cihan Küçük

Müzeci
​Artwash / Sanat ile Aklama

kaybid

Sokak sanatı, kolaj, animasyon, yeni medya sanatçısı – doğa ve canlılık aktivisti
Bazı Vahşi İçgüdülerin Şehirdeki Sessiz Kulaçları / Reflux

Yokoluş İsyanı’ndan Eymen Aktel
Sanatçı ve iklim aktivisti
Yıllar Sonra İlk Kez Çocuk Gibi Oynadım

Sindirim Programı’nın ilki olan SU, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilmişti. Beş hafta sürecek projenin, diğer başlıkları ise Patates, Beton ve İşlemci.

You may also like

Comments

Comments are closed.