İklim KriziManşetTarım-Gıda

Somali’de 730 çocuk beslenme merkezlerinde öldü

0
8 yaşındaki Somalili Sadia Ali. Somali'nin Gedo bölgesindeki Dollow'daki ülke içinde yerinden edilen insanlar için kurulu Kaxareey kampında musluktan su içiyor. 24 Mayıs 2022 Fotoğraf: Feisal Omar/Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından dün yapılan açıklamada, Somali’deki beslenme merkezlerinde yüzlerce çocuğun öldüğü duyuruldu.

2022 Ocak-Temmuz ayları arasında Somali’de gıda ve beslenme merkezlerinde yaklaşık 730 çocuk öldü. Ancak bildirilmeyen ölümler nedeniyle rakam daha da yüksek olabilir.

Halima Hassan Abdullahi, 24 Mayıs 2022’de Somali’nin Dollow, Gedo bölgesinde, yerinden edilmiş insanlar için kurulan Kaxareey kampında açlıktan ölen ikiz torunları Ebla ve Abdia’nın mezarlarının yanında duruyor. 24 Mayıs 2022
Fotoğraf: Feisal Omar/ Reuters

Çocukla yollarda ölüyor

Reuters’in aktardığına göre ise; Somali’den bir yetkili, kuraklık ve El Şebab militanlarının şiddetinden kaçmak için omuzlarında çocuklarla uzun mesafe kat eden aç insanları anlattı. Bazı çocukların yolda öldüğü bildirildi.

Afrika Boynuzu bölgesi, art arda beşinci kez yağışın gerçekleşmediği bir mevsimle karşı karşıya. 2011’de Somali’de yaşanan kıtlık ise çoğu çocuk olmak üzere çeyrek milyondan fazla can almış durumda.

Söz konusu beslenme ve gıda merkezleri, şiddetli akut yetersiz beslenmenin yanı sıra kızamık, kolera veya sıtma gibi hastalıkları olan çocukların ülke genelindeki durumuna yönelik bilgi sağlıyor.

Birleşmiş Milletler, kuraklığın daha da kötü bir hal alması ve küresel gıda fiyatlarının artması nedeniyle Somali’nin bazı bölgelerinin Ekim ve Aralık ayları arasında kıtlıktan etkileneceğini söylüyor.

3 yaşındaki Abdulahi Hassan, Kaxareey kampında. 24 Mayıs 2022.
Fotoğraf : Feisal Omar/Reuters

Kuraklıkla mücadele ederken terör örgütünden yaya olarak kaçmak…

ABD milli güvenlik danışmanı Jake Sullivan, ABD’nin bu vahim projeksiyon ile ülke ve bölge genelindeki önemli ölçekteki ihtiyaçtan ciddi şekilde endişe duyduğunu belirtiyor. Sullivan, uluslararası toplumdan Somali için ek yardım çağrısında bulundu.

Başkent Mogadişu’nun kuzeyindeki Glamudug eyaleti Enformasyon Bakanı Ahmed Shire, son aylarda 210 kişinin yetersiz beslenmeden öldüğünü söyledi.

Shire, “El Şebab beş kasabayı tamamen yaktı, kuyuları bile küle çevirdi” dedi ve ekledi:

“Bu insanlar hayvanlarının yarısının ölümüne neden olan kuraklıkla mücadele ediyorlardı. Kalan hayvanları da El Şebab yağmaladı.”

Shire, her biri en az yedi çocuğu olan yaklaşık bin ailenin bölgeden yaya olarak kaçtığını ve saldırı tehdidi nedeniyle kurtarılamadıklarını söyledi.

Kuraklığın olduğu bir bölgede, yerinden edilmiş çocuklar. 5 Nisan 2017.
Fotoğraf: Zohra Bensemra/Reuter

Çocuklar arasında hastalıklar yayılıyor

El Kaide bağlantılı İslamcı bir örgüt olan El Şebab, on yıldan fazla bir süredir askeri hedeflere ve sivillere saldırıyor.

UNICEF, son aylarda bildirilen yaklaşık 13 bin şüpheli kızamık vakası ile çocuklar arasında hastalık salgınlarının arttığını ve bunların yüzde 78’inin beş yaşın altındaki çocuklar olduğunu bildirdi.

Mogadişu’nun eteklerinde yerinden edilmiş insanlar için kurulan kamplardan dokuzunun yönetecisi olan Faduma Abdiqadir Warsame, ekibinin son üç ayda 115 çocuk ve yaşlı insanı toprağa verdiğini aktardı.

Çöp gibi gömülen çocuklar…

Warsame “Kalan binlerce aile sadece birer iskelet. Derhal yardım edilmezse onlar da aynı kaderi yaşamak zorunda kalacaklar” diyerek çoğu insanın sıradan bir cenaze töreni bile yapamayacak kadar yoksul olduğunu da sözlerine ekledi:

“Çocuklar ara sokaklara ve duvar diplerine çöp gibi gömülüyor.”

Somali’ye yönelik mali yardım son zamanlarda arttı ve Birleşmiş Milletler’in 1,46 milyar dolarlık çağrısı şu anda yüzde 67 oranında finanse ediliyor. Ancak yetkililer daha fazlasına ihtiyaç olduğu konusunda uyarıyor.

Danimarka Mülteci Konseyi Somali Ülke Direktörü Audrey Crawford, “Hızlı hareket etmezsek, hayal bile edilemeyecek boyutlarda çocukların ölümüne tanık olacağız” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.