Ekolojiİklim KriziManşet

Somali’de plastik poşet yasaklanıyor

0
Fotoğraf: AFP

Somali’de tek kullanımlık plastik poşetlerin üretimi, dağıtımı, ticareti, kullanımı, ihraç ve ithalatının Haziran 2024‘ten itibaren yasaklanacağı açıklandı. Karar, Somali Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından iklim kriziyle mücadele ve çevrenin korunması amacıyla alınan yeni tedbirlerin bir parçası olarak duyuruldu.

Açıklamada, plastik poşetlerin yasaklanmasının yanı sıra, girişimcilere ve şirketlere çevreye zarar vermeyen alternatif ürünler geliştirme çağrısı yapıldığı belirtildi. Ayrıca, bu süreçte hükümetin de girişimcilere destek vereceği vurgulandı.

Somali’den önce Kenya, Ruanda ve Kabo Verde gibi birçok Afrika ülkesinde plastik poşet kullanımı yasaklanmıştı. Bu tür yasaklar, plastik atıkların azaltılması ve çevrenin korunması için ulusal çapta önemli adımlar olarak kabul ediliyor.

İklim kriziyle mücadelede önemli bir adım

İklim krizinin aşırı sıcaklara sebep olduğu Somali‘de tarımsal ürünlerde verimin azalması, su krizi, kuraklık ve çölleşmeye ilişkin ciddi boyutlara ulaşan sorunlar ülkeyi insani krizin eşiğine getiriyor.

Plastik poşet kullanımının yasaklanması, iklim krizi sonucu yaşanma potansiyeli olan sayısız riski ortadan kaldırmak için, geliştirilen küresel, bölgesel ve ulusal düzeylerde devam eden çok sayıda stratejinin içinde bir adım olarak yer alıyor.

‣Somali’de kuraklık, kıtlık ve çatışmalardan kaçış: Kızımı gömecek takatim yoktu
‣Kuraklık Afrika Boynuzu’nu kasıp kavuruyor: İnsani yardım iklim değişikliğiyle başa çıkamaz hâle geldi
‣Avrupa’da mikroplastik içeren ürünlerin satışı yasaklandı

Geçtiğimiz üç yıl boyunca, yaşanan aşırı kuraklık nedeniyle Afrika Boynuzu‘nda kıtlık baş göstermiş ve bu durum günümüz tarihindeki gelmiş geçmiş en vahim beşeri krizlerden birinin oluşmasına neden olmuştu.

Kuraklık geçen yıl SomaliEtiyopya ve Kenya‘da 2,6 milyondan fazla insanı yaşadıkları evleri terk etmek durumunda bırakmıştı ve yalnızca Somali’de 43 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.