İklim KriziManşet

Somali şimdi de yağmur tehdidi altında!

0

“İnsanlar sadece açlıktan ölmüyor. İnsanlar bir de yağmurlar geldiğinde ölecek, hastalıklar yüzünden”

Açlık ve kıtlıkla boğuşan Sahraaltı Afrikası şimdi de yaklaşan yağmur mevsiminin tehdidi altında. Küresel iklim değişikliği nedeniyle değişen yağmur-kuraklık mevsim ve oranları nedeniyle kısıtlı tarım olanağı ve içme suları azalan afrikalıları bu sefer de yine iklim değişikliği nedeniyle şiddeti artan yağmur mevsimi vuracak.

Hayatları tehlikeye girecek insan sayısının milyonları bulması bekleniyor. ABD Uluslararası Kalkınma Sekreteri Andrew Mitchell’e göre, “Açlık ve kıtlık sorunlarını atlatan afrikalılar ve özellikle çocuklara acil olarak aşı programları uygulanmalı”. Mitchell şöyle devam ediyor: “İnsanlar sadece açlıktan ölmez. Yağmurlar geldiği zaman sudan kaynaklı hastalıklar yorgun ve güçsüz düşen bağışık sistemlerini bir bıçak gibi yaracak, parçalayacak.”

Aynı uyarı uluslararası yardım kurumlarından da geliyor. Oxfam İnsani Yardım danışmanı Jeremy Loveless’e göre gelecek ay başlaması beklenen yağmur mevsimi insanların güçsüz bağışıklık sistemlerinde iyice hasara yol açacak, buna bir de seller nedeniyle yaşanacak sorunlar eklenecek.

Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre Cibuti, Etiyopya, Kenya ve Somali’de açlıkla karşı karşıya olan 13.3 milyon insan var. 12 ay daha devam etmesi beklenen bu sorunla baş etmek için gereken bütçe ise yaklaşık 1 milyar dolar eksik.

Açlık ve kıtlık özellikle Somali’de etkisini çok güçlü devam ettiriyor. Birkaç yıla kadar aynı sorunlarla boğuşan Karamoja bölgesi (Uganda’nın kuzey batısı) ise bu sene kıtlıktan çok daha az etkilenmiş durumda. Bunun nedeni ise gayet basit: Karamoja’ya son yıllarda yapılan uzun vadeli kalkınma yardımları. Bu tür kırsal kalkınma projeleri aracılığıyla Karamoja bölgesindeki toplulukların kendi kendine yetebilir ve sürdürülebilir, küçük ölçekli tarımsal üretim yapmaları sağlanmış. Somali bölgesinde ise yardımlar, Türkiye’nin bölgeye gönderdiği yardımlar örneğinde de görüldüğü üzere, “günü kurtarmaya” yönelik. Bu nedenle Somali’deki sorunların “taşıma suyla değirmen döndürmeye” çalışarak çözülemeyeceğinin altı çiziliyor.

(Yeşil Gazete, Independent)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.