Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Söğütlük Kent Ormanı’na Millet Bahçesi: Millet istemiyor

0
Fotoğraf: Mert Soylu, Edirne Gazetesi

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu, Söğütlük Kent Ormanı’nın millet bahçesi olmaması için Pazar günü Lozan Antik yolu boyunca insan zinciri eylemi gerçekleştirdi. Eylemde “Millet istemiyor” ve “Söğütlük doğal kalsın” yazılı pankartlar taşındı.

Edine Gazetesi‘nden Mert Soylu‘nun aktardığına göre; Söğütlük Doğal Kalsın Platformu Üyesi Ziya Gökerküçük, konuşmasına Cumartesi günü Bartın’da vefat eden madencileri anarak başladı.

Fotoğraf: Mert Soylu, Edirne Gazetesi

‘Millet Bahçesi yapılmak istenen bölge orman ve doğal sit alanı’

Gökerküçük, “Karaağaç semti ve bu alanın tümü turizmin en canlı olduğu bölge. Geziler yapılan bu doğal cennet. Kentlere yakışan, bilimin, aklın gerekleri ve kentlerin istekleri doğrultusunda düzenlenmesinin yıllardır talep etmekte” ifadelerini kullandı.

Gökerküçük, “Şu anda Lozan Antik yolundayız. Taşkın sahasının da içindeyiz. Bu bölge orman ve doğal sit alanı. Bu bölgede tescilli ağaçlar var. Karaağaç semti ve bu alanın tümü turizmin en canlı olduğu bölge. Geziler yapılan bu doğal cennet. Kentlere yakışan, bilimin, aklın gerekleri ve kentlerin istekleri doğrultusunda düzenlenmesinin yıllardır talep etmekteyiz. Ve yıllardır birileri Söğütlük ve çevresinin ticari kaygılarla üretilen sözde projelerle alana ve tahribata uğratma çabası içinde oldular. Söğütlü ticarileştirilmesine karşı durduğu için değerli hemşehrimiz İzzet Arseven, hayatını kaybetti” dedi.

Fotoğraf: Mert Soylu, Edirne Gazetesi

“Söğütlük’ün, Meriç Nehri kenarına kara kazıklar ile betonarme duvarlar inşa edildi. Ama her şeye rağmen tüm tahribatlara karşın Söğütlük, direnmeye, içerisinde barındırdığı canlıları ev, yaşam kaynağı olmaya, kentimizde ısrarla oksijen üretmeye, kente nefes olmaya devam etti. Biz Edirneliler de ısrarla, severek, keyifle, söğütlü kent ormanımıza geçmişte olduğu gibi dinlenmeye, eğlenmeye, nefes almaya, ailelerimizle, arkadaşlarımızla piknikler yapmaya, spor yapmaya, hoşça zaman geçirmeye çalıştık, çalışıyoruz. Bu güzel yerde hangimizin geçmiş hikayesi yok ki?” diyen Gökerküçük, bunca anının yaşandığı yere nasıl kıyılabildiğini sordu ve sözlerine şöyle devam etti:

“İş yoğunluğunda akşam iş bitiminde veya hafta sonları uğradığımız ailemiz veya arkadaşlarımız ile sıkıntı paylaştığımız, ağaçların serinliğinde ve gölgesinde dinlendiğimiz bu alan nasıl yok edilir! Direnecektir, ki yok etmeyeceğiz. Geliştireceğiz. Çünkü bakım yapılmıyor ve tehlikeli. Bu alan istenilen duruma bir türlü gelmedi. Biliyoruz, yıllardır yerel yönetimler buraya dair projeler üretti. Ve ilgili makamlardan talep etti ama izin verilmedi. Belediyenin düzenleme projelerine izin vermeyen yetkililer Söğütlük içinde yürüyüş yolu yapılması konusunda bir AB projesine izin verdiler.”

Fotoğraf: Mert Soylu, Edirne Gazetesi

Yıllardır kentin her mahallesinde oluşturulabilir, kullanılabilir yeşil alanlar olsun diye bas bas bağırdıklarını ifade eden Gökerküçük, “Yazıyoruz, çiziyoruz. Adı önemli değil.. İster park deyin, ister millet bahçesi deyin. Millet bahçeleri mevzuatı nedir biliyor musunuz arkadaşlar? Mevzuat diyor ki, betonların yığıldığı bölgelerde yaşam alanları, sosyalleşme sağlığı için millet bahçeleri oluşturduk. Ama Söğütlük Ormanı gibi tescilli ağaçların olduğu bölgede asla ve kat daha millet bahçesi kurulamaz. Burada millet bahçesi yapmak yasalara, vicdanlara, kentli haklarına uygun değil. Anılarımızın yok edilmesidir. Yaşam hakkımıza günlük yaşamımıza müdahaledir. Değerli arkadaşlar, biliyor musunuz? Hepimiz biliyoruz; eminim. Edirne, Osmanlı’da başkentken, Avrupalı devlet yetkililerinin en güzel günlerini geçirdiği yerdir” diye konuştu.

‘Hangi akıl ormanı millet bahçesi yapmak ister?’

Atatürk’ün orman çiftliği yaptığı yer ile burası arasında hiçbir fark olmadığını ifade eden Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu,” Kendiliğinden yetişen doğal bir orman. Bu orman alanını, mesire alanını, piknik alanını hangi akıl, hangi zihniyet kentin nefes aldığı bir yeri millet bahçesi yapmak ister. Duyunca ben çok şaşırdım. Ama Atatürk’ün Orman Çiftliği yaptığı yer çorak bir araziydi. Kurak bir araziydi. Kimse ağaç bırakmadı. Bir ürün yetişmez demişti ama Atatürk orasını hem de milletin bahçesi yaptı. Niye? Çünkü büyük bir devrimciydi” dedi.

Fotoğraf: Mert Soylu, Edirne Gazetesi

‘Kentin onayı alınmalı’

Söğütlüğün içerisinde betondan, farklı malzemelerden bir şeyler yapılmasını söğütlüğün doğallığı bozulmasını istemediklerini ifade eden Recep Gürkan, “Diğer taraftan ortada bir proje var. Yapılan ihale var. Ama o projeden ne Edirne Belediyesi‘ne sunulmuş bir proje var ne de kentiyle paylaşılmış bir proje. Biz burada tabelalara takılmıyoruz. Tabelaların o mu olduğu, bu mu olduğu çok bir şey fark etmiyor. Önemli olan Söğütlük’ün doğallığının korunması. Edirne Belediyesi‘nin kiracı olduğu dönemde beş kez amenajman planı denilen doğal ortamda korunacağına dair bir plan yapıp Orman Genel Müdürlüğüne gönderdik. Edirne Belediyesi olarak ama hiçbiri onaylanmadı hepsi geri gönderildi. Şimdi bugün geldiğimiz noktada nehir kenarlarında yürüme alanları, kent insanının konfor bulabileceği alanlar elbette yapılsın. Ama öncelikle bu projenin sunulup kentiyle tartışıldıktan sonra kentin onayı alındıktan sonra yapılması gerekir” dedi.

Kent ormanına ismi verilen ve orman uğruna katledilen İzzet Arseven’in eşi Nurseven Arseven, “Bizi inanılmaz üzdü. Biz buranın doğal kaldığını zannediyorduk. Ama bugün tekrar gündem de olması gerçekten çok üzdü. İnşallah Edirneli olarak buna fırsat vermeyeceğiz. Edirne bizim ve doğal kalacak. Eşim bunu canı ile ödedi. Bu benim hayatıma mal oldu” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.