DünyaManşet

Snowden, Rusya’ya başvuruyu yaptı

0

Dünyada geniş yankı uyandıran Prizma olayının “başrolünde” bulunan ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) eski yetkilisi Edward Snowden’in, geçici siyasi sığınma için Rusya hükümetine dün (16 Temmuz) resmi başvuruda bulunduğu açıklandı.

Rus avukat Anatoly Kucherena dün Moskova Şeremetyevo hava alanında Snowden ile bir araya geldi ve hukuki danışmanlık yaptı. Snowden daha sonra Rusya Federal Göçmenler Bürosu’na geçici sığınma talebini iletti. Rusya Federal Göçmenler Bürosu’nun sığınma talebine yanıt vermek için 3 ay süresi olduğu bildirildi.

Rusya Devlet Başkanlığı Basın Sekreteri Dmitry Peskov aynı gün yaptığı açıklamada, Rusya hükümetinin siyasi sığınmayı onaylamak için bazı şartlar öne sürdüğünü hatırlattı, ancak, Snowden’den bu şartları onayladığına ilişkin yazılı bir belge almadıklarını söyledi.

Rusya hükümeti, siyasi sığınma sağlayabilmek için Snowden’in ABD’ye yönelik incitici eylemlerini durdurması koşulunu öne sürmüştü.

Beyaz Saray aynı gün bir açıklama yaparak, Rusya hükümetinden Snowden’i sınır dışı etmesini istedi. Buna karşın, Rus Meclisi’nin alt kanadı olan Duma Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Alexei Pushkov yaptığı açıklamada, siyasi sığınma talebinde bulunan her birinin sınır dışı edilemeyeceğini, bunun dünyada genel kabul gören bir kural olduğunu vurguladı. Pushkov, ABD’nin Snowden olayına doğru bir tavırla yaklaşması ve ABD-Rusya ilişkilerini gerginliğe sürüklememesi gerektiğini belirtti.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.