ManşetTürkiye

Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik talebi: Seçime giren partiler yardım alabilecek

0

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik önerisinde bulundu. Buna göre yüzde 10 barajı dolayısıyla sadece AKP, CHP ve MHP’ye aktarılan milyonlarca liraya düzenleme gelecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, siyasi partilerin Hazine yardımını düzenleyen Siyasi Partiler Kanununda değişiklik yapılması için kanun teklifi verdi. Teklife göre, Yüksek Seçim Kurulunca son milletvekili genel seçimlerine katılan siyasi partiler ile son milletvekili genel seçimlerine katılmadığı halde bağımsız olarak seçilen milletvekillerinin katılımı ile TBMM’de temsil olunmaya başlayan siyasi partilere her yıl Hazine’den ödenmek üzere ödenek konacak.

ANKA’nın haberine göre, teklifin gerekçesinde şöyle denildi:
“Kanunlar çerçevesinde kuruluşunu gerçekleştirmiş, teşkilatlanma barajını aşmış, ilk büyük kurultayını yapmış ve seçime girmeye hak kazanmış her siyasi parti, bir milletvekilliği genel seçimine girdikten sonra aldığı oy sayısına göre her yıl devlet yardımı alır.
Bütçeden partilere yardım maksadıyla ayrılan miktar, bir önceki seçime esas olan toplam geçerli oy sayısına bölünür, elde edilen birim (TL) her partinin aldığı oy sayısı ile çarpılarak, partilere dağıtılır.”

Teklife göre, Yüksek Seçim Kurulunca son milletvekili genel seçimlerine katılan siyasi partiler ile son milletvekili genel seçimlerine katılmadığı halde bağımsız olarak seçilen milletvekillerinin katılımı ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde temsil olunmaya başlayan siyasi partilere her yıl Hazineden ödenmek üzere o yılki genel bütçe gelirleri “(B) Cetveli” toplamının beşbinde ikisi oranında ödenek mali yıl için konacak.

Bu ödenek, Devlet yardımı yapılacak siyasi partiler arasında, bu partilerin genel seçim sonrasında Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilen toplam geçerli oy sayıları ile orantılı olarak bölüştürülmek suretiyle her yıl ödenecek.Sonradan Tūrkiye Büyük Millet Meclisinde temsil olunmaya başlayan siyasi partilere yapılacak yardımın hesaplanmasında ise bu partilere katılan bağımsız milletvekillerinin toplam geçerli oy sayısı dikkate alınacak. Bu ödemelerin o yılki genel bütçe kanununun yürürlüğe girmesini takiben on gün içinde tamamlanması zorunlu olacak.

Öngörülen yardım miktarları; bu yardımdan faydalanabilecek siyasi partilere, milletvekili genel seçiminin yapılacağı yıl üç katı, mahalli idareler genel seçim yılı için iki katı olarak ödenecek. Her iki seçim aynı yıl içerisinde yapıldığında bu ödemenin miktarı üç katı geçemeyecek.

(Sol)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.