ManşetDoğa Mücadelesi

Siyanür havuzundaki sızmayı önleyemeyen maden şirketi ikinci bir tesis kurmak istiyor

0

Niğde Ulukışla Tepeköy‘de altın arama işlemi yapan Gümüştaş Madencilik, siyanür havuzundaki sızmayı önleyememesi bölgede tarımla uğraşan köylüleri zor durumda bıraktı.

Öte yandan, maden şirketi bölgede ikinci bir tesis kurmak istiyor ve insan sağlığını tehdit eden herhangi bir sorunun olmadığını iddia ediyor.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı da Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde (TBMM) yaptığı konuşmada konuyu gündeme taşıdı.

İkinci tesis kurulmak isteniyor

Konuyla ilgili köy muhtarlığı adına açıklama yapan avukat Fahri Ertul, bölgede ikinci tesis kurulmak istendiğini belirtip şunları söyledi:

Niğde Ulukışla Tepeköy’de faaliyetlerini sürdüren Gümüştaş Madenciliğin patlayan siyanür havuzu sonucu, tarım arazilerine siyanürlü su sızması ve kurulmak istenen ikinci cevher ayrıştırma tesisi ile alakalı olarak 2019 yılı Haziran ayı itibari ile Tepeköy Muhtarlığı’nın 29 Kasım 2019 tarihinde Ulukışla Cumhuriyet Başsavcılığı ve Asliye Hukuk Mahkemesi vasıtası ile yapmış olduğu şikayet ve başvuru ile cevher ayrıştırma havuzunda siyanürlü sızıntıları olduğu tespiti yapılmıştır. Bununla beraber kurulmak istenen siyanürle ikinci cevher ayrıştırma tesisini istemeyen Tepeköy halkı güven kaybından dolayı bu fabrikayla idari işlemleri yargıya taşımıştır.”

Fotoğraf: Tepeköy köylüleri

Hukuka aykırı bulundu

Ertul, açıklamasında ikinci tesisin kurulumuyla ilgili isteğin yargıya taşındığını, yapılan keşif ve bilirkişi raporuna göre hukuka aykırı olduğunun tespit edildiğini belirterek şunları söyledi:

İkinci cevher ayrıştırma tesisinin kurulumu ile ilgili Niğde İl Özel İdare Başkanlığı tarafından yapılan imar revizyonu Aksaray İdare Mahkemesinde yargıya taşınmış, yapılan keşif ve akabinde hazırlanan bilir kişi heyeti raporu ile revizyon işleminin hukuka aykırı olduğuyla ilgili rapor tanzim edilmiştir. Siyanür havuzlarından tarım arazilerine sızan su ile ilgili olarak Ulukışla Cumhuriyet Başsavcılığı ile Ulukışla Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tayin edilen bilirkişilerin hazırladığı raporlar ile sızan suda siyanür ile ağır metallerin olduğuna dair rapor ilgili mahkemelere ulaşmıştır. Mahkeme süreci devam etmektedir. Bu çevre katliamının devam etmesi halinde Tepeköy halkına ve çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar açacağı görülmektedir.”

‘Böyle bir sorun yok’

Gümüştaş Madencilik yetkilisi Ali Türkistanlı konuyla ilgili iddialara yönelik bir açıklama yaptı ve iddia edildiği gibi problemlerin yaşanmadığı söyledi:
İddianın kendisi sahiplerine aittir. Böyle bir sorun yoktur ve tamamen asılsızdır. Çünkü burası bir teknik işletme. Dedikoduya ya da oldu olmadı tartışmasına gerek yok. Ölçümler var. Bakanlıkların ve bizlerin ölçümleri var. Bu ölçümlerimizin sonucunda herhangi bir sorun görmüyoruz ve olmadı. Bundan sonra da olmaz diye düşünüyoruz. Çok rahatlıkla söyleyebilirim ki insan sağlığını tehdit eden herhangi bir şey yok. Hatta bunun içerisinde şunu da söyleyebiliriz. Bu tesis dün kurulmuş bir tesis değil, 10 yıldan beridir burada çalışmakta. 10 yıl içerisinde kötü bir hikayesi olsa mutlaka duyardınız.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.