İklim KriziManşetUncategorized

Sivil Toplum, G20 ülkelerine seslendi, “Fosil Yakıt Teşviklerine Son Ver!”

0

Boğaziçi Üniversitesi’nde 15 – 16 Eylül tarihlerinde 52 farklı ülkeden 500 sivil toplum kuruluşunun katılımı ile gerçekleştirilen C20 (Civil 20 – Sivil Toplum 20) zirvesinin son gününde G20 üyesi ülkelere yönelik fosil yakıt teşviklerini ortadan kaldırma çağrısı niteliğinde bir bildirge yayınlandı ve Aralık 2014’den bu yana G20 dönem başkanlığını yürüten Türkiye’nin Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a teslim edildi.

5

Türkiye’de de İklim İçin Kampanyası, bu bildirgeye hitaben bir bülten hazırladı. “G20, İklim İçin Harekete Geç: Fosil Yakıt Teşviklerine Son Ver!” başlıklı bültende G20 üyelerine İklim değişikliğine neden olan sera gazı salımlarının yüzde sekseninden sorumlu oldukları anımsatılrarak fosil yakıt teşviklerine son verilmesi çağrısında bulunuluyor.

Bültenin tam metni şu şekilde,

G20, İklim İçin Harekete Geç: Fosil Yakıt Teşviklerine Son Ver!

G20 üyelerinin “liderleri”, şimdiye kadar sebep oldukları sosyal, ekonomik ve ekolojik krizlere bir yenisini daha eklediler: İklim krizi.  İklim değişikliğine neden olan sera gazı salımlarının yüzde sekseninden sorumlu olan G20 üyelerini yöneten hükümetler, halen fosil yakıt teşviklerine devam ederek, iklim krizini derinleştiriyorlar. Kamu bütçesinden fosil yakıt şirketlerine aktarılan bu teşvikler yüzünden,  yeryüzü dört bir yanda iklim değişikliğine bağlı sorunlarla, felaketlerle yüz yüze.

3

Daha fazla kömür ve petrol yakılmasına sebep olan bu fosil yakıt teşvikleri,bir yandan da kamuda yapılması gereken diğer sosyal ve ekonomik önceliklerin kaynaklarını tüketerek, sosyal haklarımızı da elimizden alıyor.

G20 üyesi ülkelerden 500 sivil toplum kuruluşunun bir araya geldiği C20 (Sivil 20) Zirvesi de fosil yakıt teşviklerini ne kadar önemli bir tehdit olduğuna dikkat çekti. Zirve sonunda Başbakan Yrd. Cevdet Yılmaz’a teslim edilen bildirgede, G20 Liderlerinde “2020 yılına kadar fosil yakıt teşviklerini terk etmek için hemen harekete geç”  çağrısında bulunuldu. Fosil yakıt yatırımlarından vazgeçmek aslında uzun süre önce G20’nin verdiği ancak asla uygulamadığı bir sözdü.

Verdiklerı sözü uygulamak yerine G20 üyeleri IMF tarafından yapılan hesaplamaya göre, 2015 yılında toplam 4.6 Trilyon USD’yi fosil yakıt teşviki olarak dağıttı. Bu miktar aynı zamanda GSYİH’nin %6.3’üne denk geliyor. G20 Zirvesi’ne başkanlık edecek olan Türkiye ise IMF’ye göre GSYİH’nin yüzde %4.5’ni fosil yakıt teşviki olarak harcıyor.

4

G20 « liderleri », bütün bu ağır krizleri görmezden gelmeye devam ediyorlar. Bize, halklara sormadan, bizim geleceğimize dair, kendi çıkarları doğrultusunda fosil yakıtları desteklemeye devam ediyorlar. Yoksulların, işçilerin, çiftçilerin, kadınların, çocukların, gençlerin, LGBTİ’lerin, Pasifik adalarında yaşayanların, yerli halkların, göçmenlerin ve toplumun en kırılgan kesimlerinin hayatlarını yok sayıyorlar.

Artık bir dönüm noktasındayız: Ya kömür gibi kirli kaynaklara bağımlı kalınmaya ve fosil teşvikleri verilmeye devam edilecek ya da hep birlikte mücadele ederek, geleceği kuracağız.

Biz kadınlar, gençler, çocuklar, LGBTi’ler, meslek grupları, sivil toplum örgütleri, sendikalar, sivil toplum örgütleri, sosyal ve siyasi hareketler, sanatçılar, basın emekçileri, akademisyenler, aktivistler, çevre direnişçileri, hep birlikte 12-13 Kasım 2015’de Boğaziçi Üniversitesi’nde yapacağımız İklim Forumu’nda iklim değişikliğinin yaşam alanlarımıza, geleceğimize, bizlere olan etkisini; iklim değişikliğinin neden olduğu sosyal ve ekonomik sorunları, çözümleri ve yaşam hakkımızı hep birlikte tartışacağız ve ortak taleplerimizi oluşturacağız.

İklim Forumu’ndan yükselen sesi G20’ye duyurmak için, biz canlıların ve bu gezegende bizden sonra nesiller boyu devam edecek hayatın adil yaşam hakkını savunmak için 14 Kasım 2015’de yapacağımız büyük iklim yürüyüşü için  de sokaklarda olacağız.

Gelin siz de aramıza katılın. G20’den büyük olduğumuzu, sözlerimizi, geleceği istediğimizi gelin birlikte haykıralım. 

 “G20 Fosil Yakıt Teşviklerine Son Ver!” diyelim.

İklim İçin Sekreteryası”

 

(Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.