ManşetDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriYerel

Sivas’ta doğa katliamı: Her türlü yapılaşmanın yasaklandığı Gökpınar Gölü’nde inşaat başladı

0
Fotoğraf: solhaber

Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmesi beklenen ve bu süreçte her türlü yapılaşmanın yasaklandığı Sivas’ın Gürün ilçesinde yer alan Gökpınar Gölü’nde inşaat çalışmaları başladı.

Sivas Valiliği tarafından mayıs ayında ihaleye açılan ‘Gökpınar Gölü İyileştirme ve Bungalov Evleri Yapım İşi’ projesi kapsamında gölün çevresine bungolav evler ve yürüyüş alanları yapılması planlanıyor.

Yapılmak istenen projeye karşı çıkan Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi bir açıklama yayınlayarak “Sivas Valiliği doğa harikası gürün Gökpınar Gölü’nde ne yapmaya çalışıyor?” diye sordu.

Bakanlık’tan ‘göle müdahale edilmesin’ talimatı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 3 Temmuz 2020 tarihinde Gökpınar Gölü’nü “Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” kapsamına aldığını hatırlatan inisiyatif, kararın Sivas Valiliği’ne iletildiğini belirtti.

Açıklamaya göre valiliğe iletilen yazıda “tescil işlemleri tamamlanıncaya kadar alanın doğal yapısına etki edecek herhangi bir müdahalede bulunulmaması” talimatı veriliyordu.

İnisiyatif “Valilik asli görevi olan, Gökpınar Gölü’nü korumak ve yazıda belirtilen riskleri bertaraf etmeye odaklanmak yerine, tam tersini yapmakta, yeşil alanları tahrip etmekte ve inşaata başlamaktadır” ifadelerini kullandı. Açıklamada “Valilik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararları beni bağlamaz mı demek istiyor?” sorusu yöneltildi.

Valilikten ‘haberimiz yok’ cevabı

İnisiyatif tarafından kaleme alınan yazıda Sivas Valiliği’nin gölün bir kısmı için yaptığı imar planının İl Genel Meclisi’nde onaylandığı ve askıya çıkarıldığı belirtildi. Bu plana itirazlarını sunduklarını belirten inisiyatif, valilikten gelen cevaba ilişkin şunu söyledi:

Bu itirazların tümü reddedilerek, plan yürürlüğe sokulmuştur. Dikkat çekici olan ise “Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın planlanan alanın, potansiyel doğal sit alanı bölgesinde kaldığı, sit tescil işlemleri bitmeden onaylanacak planın kadük kalacağı” itirazımıza verdiği “Bu konuda idaremize ulaşan herhangi bir bilgi veya belge yoktur” şeklindeki tarihi yanıttır. Kuşkular ve soruların ortaya çıkması çok normal değil midir?

Açıklamada valiliğin bu cevabına yönelik “Valilik, Bakanlığın kendisine bir günde ulaşan yazısını tam 36 günde, kendine bağlı birimlere ulaştıramamakta mıdır? Bakanlık yazısı bilerek, istenerek, kasıtlı olarak gizlenmiş midir?” soruları soruldu.

‘Valilik sözünü tutmadı’

Gökpınar Gölü’nde inşaat için ihaleye çıkıldığında gelen tepkilerin ardından valiliğin basın karşısına çıkarak doğal yapının bozulmayacağı ve beton kullanılmayacağı garantisi verdiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Yapılmış doğa koruma çalışmalarında çok önemli, endemik bitki türlerinin Tohma vadisinde yaşadığına dikkat çekilmekte, bu vadinin önemli parçası olan “Gökpınar Gölü çevresindeki çayırlıklarda zengin bataklık ve nadir türler içeren sucul bitki türleri bulunduğu” belirtilmektedir.

Tüm bu çalışmalar derlenerek Valiliği iletilmiş olmasına rağmen, tam da bu çayırlıklara paletli iş makinaları sokmak, çayırlıkları sıyırmak ve betona boğmak hangi iyi niyetle açıklanabilir?

‘İhale iptal edilmeliydi’

Daha önce valilik tarafından gerçekleştirilen ihalenin kamuoyu tepkisi, kıyı kanuna aykırı olması ve Müze Müdürlüğü tarafından uygun görülmemesi gerekçeleriyle iptal edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada şu soru yöneltildi:

Yeni bir ihale yapılmadığına göre, bambaşka bir proje için yapılan ihaleyle, bambaşka işler nasıl yaptırılabiliyor? Önceki ihale de kaçınılmaz olarak iptal edilmeliydi. Neden edilmedi?

‘İnşaatı derhal durdurun’

Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi açıklamasının devamında gölün korunması için şu taleplerde bulundu:

  • Gökpınar’da başlatılan inşaat faaliyetlerini derhal durdurun.
  • Gökpınar’a bakış açınızı, Gökpınar’ın korunmasını esas alacak şekilde tam olarak ve esaslı bir şekilde değiştirin. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmalarına tam destek verin, tescil sürecinin hızlanmasını sağlayın.
  • Sit tescili bitmeden bakım ve onarım dışında hiçbir inşaata başlamayın.
  • Gökpınar’da yapılacak her şey için Gürün Belediyesini, Güründeki tüm sivil inisiyatifleri ve Gürün halkını bilgilendirin, danışın, karar süreçlerine katın, yanı başınızda olmalarını sağlayın.
  • Gökpınar’daki inşaat için ayırdığınız bütçeyi bir gün bile kaybetmeden, kış bastırmadan, tahrip olmuş mahalle yollarının onarılmasına yönlendirin.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.