ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Sivas Valiliği, doğal sit alanı olmayı bekleyen Gökpınar Gölü’nü ihaleye açtı

0

Sivas’ın Gürün ilçesinde yer alan Gökpınar Gölü’nün Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmesi için çalışmalar devam ederken, Sivas Valiliği bölgeyi inşaata açacak ‘Gökpınar Gölü İyileştirme ve Bungalov Evleri Yapım İşi’ projesi için ihaleye çıktı.

Projeye karşı çıkan aktivistler ise göle bugüne kadar verilen zararların biran önce onarılmasını, 1’inci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmesi için çalışmaların hızlandırılmasını ve alanda günübirlik aktiviteler dışında faaliyetlerin önünü açacak projelerin iptal edilmesini talep ediyor.

Akvaryum berraklığında doğa harikası

Gökpınar Gölü 15 metre derinlikte olmasına rağmen doğal bir akvaryum berraklığında olduğu için dip yapısı tamamen görülebiliyor. Yaz kış 11 derecede sabit su sıcaklığı sebebiyle de çevresinde vaha benzeri yeşil bir alan yer alıyor.

Göl, doğal ve jeolojik güzelliklerinin yanında aynı zamanda bir kültür merkezi olarak işlev görüyor ve bölge halkının önemli kutlamalarına ve festivallerine uzun yıllardır ev sahipliği yapıyor.

‘Proje yosunlaşmayı artıracak’

Gökpınar Gölü Korunmalıdır oluşumu tarafından yapılan açıklamada Valilik tarafından kıyı şeridinde yapılmak istenen yürüyüş yollarının göl kıyısının kapanmasına, gölgelenmesine ve yosunlaşmasına sebep olacağı belirtildi. Açıklamada geçmiş dönemdeki yanlış uygulamalar sebebiyle artan yosunlaşmanın önüne geçilmesi ve bu sorunu artıracak projelerin yapılmaması gerektiği belirtildi.

‘Günübirlik kullanım ile sınırlandırılmalı’

Bahsi geçen bungalovların da gölün doğal dengesine bir darbe vuracağını belirten oluşum “Alandaki mevcut otel yapısı bile kullanılmazken, kıt kaynakların yanlış yönlendirilmesi açısından da bungalovların yapılmaması gerektiğini söyleyebiliriz” dedi.

Alanın günübirlik kullanımlara yönlendirilmesi gerekildiğinin belirtildiği açıklamada “Gökpınar Gölü için ek bir konaklama ihtiyacı gözlenmiş ise; komşu köyler Yelken ve Gökpınar’ın desteklenmesi, yapı stoklarının bu amaçla kullanılır hale gelmesi, pansiyonculuğun özendirilmesi daha çağdaş ve makul bir çözüm olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

İmza kampanyası

Oluşum, Sivas Valiliği’nin ihaleye çıktığı projeye karşı change.org üzerinden şu taleplerin gerçekleştirilmesi için bir imza kampanyası başlattı:

  • Gökpınar Gölü çevresine bungalov evler yapmak ve göl çevre düzenlemesini iyileştirmek üzere açılmış olan ihalenin iptal edilmesi
  • Bölgenin küçük gölü ve kıyı alanlarını da içine alacak şekilde sit alanı ilan edilerek koruma altına alınması
  • 1/100.000’lik planda da yer alan ‘Özel Planlama Alanı’ çalışmasının acilen başlatılmasını talep ediyoruz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.