Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Sivas Avcıpınarı’nda yapılması istenen maden projesi TBMM gündemine taşındı

0
Avcıpınarı

Muğla’da yer alan Akbelen Ormanı’nda kesimin durmasının ardından iş makineleri ile ekolojik yıkım devam ederken, Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Avcıpınar köyünde de benzer bir durumun yaşanmak üzere olduğu bildiriliyor.

Türkiye’nin 6 Şubat Maraş depremleri ile sarsılmasını takip eden günlerde Avcıpınarı’nda AVC Anatolis Resources Mad. San. Tic. A.Ş’nin projesi olan ve “Kompleks Cevher Ocağı ve Cevher Zenginleştirme Tesisi ile Maden Atık Depolama Tesisi” için “Çevresel Etki Değerlendirme Gerekli Değildir” kararı verildi.

Köy arazisi, TANAP Doğalgaz Boru Hattı‘na 215 metre, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı özelliği bulunan eski Ermeni yerleşimi olan Kilise Tepesi‘ne 380 metre uzaklıkta bulunuyor. Ruhsat alanı içinde Kızılırmak‘ı besleyen Özdere Deresi ve yan kollarından Kenözü Deresi, Alıçlık Deresi ve isimsiz kuru dereler ile pınarlar da bulunuyor.

Avcıpınarı’nın tarım ve hayvancılıktan başka geliri olmayan köylüleri, maden sahasında yapılacak kazı ve patlatmalar nedeniyle asbestin kanser rahatsızlıklarına yol açacağından ve tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar vereceğinden büyük endişe duyuyor.

Avcıpınarı’nın köylüleri maden sahası için yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı. Mahkeme heyeti, tartışmalı proje için salı günü bir keşif gerçekleştirdi.

Avcıpınarı

Çevre Bakanı Özhaseki’ye soru önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ulaş Karasu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle bir yazılı soru önergesi hazırlayarak sorunları TBMM gündemine taşıdı.

Projeyle ilgili köylülerin endişelerini aktaran Karasu, Bakan’a şu soruları yöneltti:

  1. Türkiye genelinde son 5 yılda ve yıllara göre kaç adet ÇED başvurusu olmuştur? Bu başvuruların proje türlerine göre dağılımı nedir, başvurular nasıl sonuçlanmıştır?
  2. Sivas’ta yapılan başvuru sayısı ve proje türlerine göre sonuçları nelerdir? Anılan dönemde kaç “ÇED gerekli değildir” kararı verilmiştir?
  3. Tesiste personel, cevher ocağı ile cevher zenginleştirme faaliyetleri kapsamında kullanılacak su hangi kaynaktan sağlanacaktır? Sahada açılacak su kuyuları öngörülüyor ise yer altı ve yer üstü su kaynaklarının korunması ve çevreye etkileri açısından bu durum değerlendirilmiş midir? Sivas’ta kaç adet içme ve kullanma, kaç adet sanayi ve kaç adet sulama maksatlı kuyu bulunmaktadır? Kaç metreküplük yeraltı suyu işletme rezervi bulunurken, bunun ne kadarı tahsis edilmiş durumdadır?
  4. Kanser hastalığına yol açtığı öne sürülen asbestli toprağın yoğun olduğu köylerin olduğunun bilinmesine karşın, bu duruma tanıtım dosyasında yer verilmemesine rağmen, maden tesisi için ÇED gerekli değildir kararı verilmesinin gerekçesi nedir? Bu durum dikkatlerden de kaçırılarak, kazılacak ve patlatılacak topraklarından yoğun olarak açığa çıkacak asbest ve köylülerin rahatsızlıklardan kim ya da kimler sorumlu olacaktır?
‣ Depremin üçüncü gününde Bakanlık altın derdindeymiş
‣ Bakanlık ne asbest dinledi, ne tarihi eser, ne de ÇED: Altın madenine karşı dava açıldı

You may also like

Comments

Comments are closed.