Ekolojiİklim KriziManşet

Sitrang Fırtınası Bangladeş’te bir milyon kişiyi vurdu: En az 13 kişi öldü

0
Fotoğraf: Mohammad Ponir Hossain / Reuters

İki gündür beklenen şiddetli tropik fırtına (siklon) dün gece geç saatlerde 160 milyon nüfuslu Bangladeş‘te karaya ulaştı ve en az 13 kişinin ölümüne neden oldu.

Kasırga, Bengal Körfezi’nden saatte 88 kilometreye çıkan rüzgarlara ve alçak kıyı bölgelerini sular altında bırakan yaklaşık 3 metrelik bir fırtına dalgası sebep oldu.

Yetkililer Sitrang Siklonu ismi verilen fırtına yaklaşmadan önce son iki gündür önlem alıyordu. Yaklaşık bir milyon kişi, ülkenin çeşitli yerlerindeki binlerce sığınağa yerleştirilmişti.

Fotoğraf: Mohammad Ponir Hossain / Reuters

Afet Yönetimi Bakanlığı sekreteri Kamrul Ahsan AFP’ye verdiği demeçte, uzak adalardaki ve nehir kıyılarındaki alçak bölgelerden tahliye edilen insanların binlerce “siklon sığınağına” taşındığını söylemişti.

Pazartesi günü hükümet, ülke genelindeki tüm nehir gemilerinin operasyonlarını durdurdu, üç havaalanı kapatıldıve balıkçı teknelerinin derin denizden geri dönmelerini ve Bengal Körfezi’nde demirli kalmaları istendi.

Şiddetli yağışlar bugün boyunca ülke çapında devam ederken güney ve güneybatı Bangladeş’in kıyı bölgelerindeki birçok bölgeyi su bastı.

Hükümet yetkilisi Jebun Nahar, doğu bölgesindeki Cumilla’da üçü aynı aileden olmak üzere ağaç devrilmesi sonucu dokuz kişinin öldüğünü açıkladı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, devrilen ağaçlar, çöken yapılar veya boğulma nedeniyle en az 10 kişi daha hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Mohammad Shajahan / AA

Dün akşam saatte 88 kilometreye varan fırtınaların kaydedildiği başkent Dakka’daki hava durumu ofisi, tehlikenin bugün öğlen itibariyle geçtiğini açıkladı.

Yetkililer siklonun yarattığı kayıpların ve hasarın tam boyutunun ancak kopan iletişim hatları tamamen restore edildikten sonra bilinebileceğini söyledi.

‣ İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.