Ekolojik Yaşam

“Sırf sertifikası var diye ambalajlı ekolojik ürün tüketmek doğru mu?”

0

plastic_packageSoru

Merhaba,

Benim sorum, uluslararası pazara sunulan, plastik ambalaja sarılmış meyve ve sebzeler ve ambalajlı ekolojik hermetik ürünlerle ilgili. Bu ürünler için kullanılan ambalajlarda kriter nedir? Plastik kullanımından ve hermetik UHT teknolojisi muhafaza edilmiş ürünlerden bu kadar kaçınırken, bu ürünleri sırf ekolojik ürün sertifikası var diye tüketmek doğru mu?  Bazı ekolojik taze gıdaların üzerinde, tazeliğini muhafaza etsin ve yolculuk sırasındaki çürümeye bağlı kayıplardan dolayı, kâr marjı düşmesin diye koruyucu spreyler sıktıkları doğru mu? Bu tür ürünler yerine, ekolojik sertifikası olmayan ancak üretim koşullarına güvendiğimiz lokal ürünlere yönelmek daha etik ve sağlıklı değil mi?

Teşekkürler.

Saygılar.

Yanıt

Merhabalar,

Eğer bildiğiniz ve güvendiğiniz yerel bir kaynaktan ürün tedariki gibi bir şansınız varsa, adınıza çok sevindim! Hemmen bu ürünlere yönelin ve asla paketli ürünleri almayın. En sağlıklı ürün müdür orasını bilemem ama etik olduğu kesin. Bir ürünün size göre sağlıklı olduğunu eğer kabul gören bir sistem söylemiyor, siz söylüyor iseniz, sağlık kriterini siz koyuyorsunuz ve denetimini de siz yapıyorsunuz demektir, dolayısıyla da söz konusu ürün sizin bilginiz kadar sağlıklı olacaktır. Eğer bir ürüne içiniz rahat olarak güveniyorsanız, o ürün güvenilirdir.

Ancak, herkes bu kadar şanslı olmayabilir. Ekolojik tarımın bir amacı da halk sağlığını korumaktır ve herkes için sağlıklı gıdanın tedarikidir. Yalnız bir konuyu da açıklığa kavuşturmamız gerekir: Ekolojik ürün, bir ürünün depolanması ve ambalajlanma sürecini kontrol eder ve bu konuda bir garanti verir, ancak ambalaj niteliğini tanımlamaz. Ürünlerin her birinin ambalajlanmasını gerektiren,  ekolojik ürün mevzuatı dışında başka mevzuat hükümleri vardır ve elbette bu mevzuata ekolojik ürünler de tabidir. Ve ambalajlama konusu da Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği ile ele alınıyor.

Bahsettiğiniz sprey konusunu bilmiyorum ancak varsa bile bu sprey, eğer ürün ekolojik olarak sertifikalı ise yönetmelik hükümlerince izin verilmiş bir preparattır diyebilirim. Özellikle turunçgillerde ve muzda sarı ve düzgün görünsün diye karpit kullanılmaktadır veya mumlama (turunçgillerde) yapılmaktadır ve ekolojik kontrol sisteminde buna izin verilmemektedir.

Güneşin

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.