ManşetDoğa MücadelesiEnerji

Sinop’ta nükleer santral davasında karar bir ay sonra açıklanacak: Yaşamak istiyoruz!

0

Sinop’taki nükleer güç santraline verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ‘olumlu kararı‘nın iptali için dün karar duruşması gerçekleştirildi. Samsun 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davaya ilişkin gerekçeli kararın bir ay sonra açıklanacağı bildirildi.

Sinop Nükleer Karşıtı Platform’un (NKP), Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) için verilen ÇED olumlu kararının iptali için Samsun 2. ve 3. İdare Mahkemesi’nde açtığı dava dün saat 10.00’da başladı.

Davaya NKP üyeleri, avukatlar, doğa mücadelecilerinin yanısıra CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Sinop Barosu Başkanı Funda Öztürk Altunbaş, Samsun Barosu Başkanı Pınar Gürsel Yıldıran ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Genel Başkanı İbrahim Akın da katıldı.

Duruşma sonrası mahkeme önünde açıklama yapan Samsun Nükleer Karşıtı Platform’un avukatı Mehmet Horuş, şöyle konuştu:

“Türkiye çevre hareketi açısından tarihi bir duruşma oldu. Karar 30 gün sonra bize yazılı olarak bildirilecek.”

TBB Başkanı Erinç Sağkan duruşma sürecinde yaptığı açıklamada davanın konusunun sadece kendilerini ilgilendirmediğini, Türkiye’de yaşayan herkesi ilgilendirdiğini belirterek “Hatta komşu ülkelerdeki insanları da ilgilendiren bir dava. Çünkü davanın konusu, bu ülkenin toprağının, suyunun, yaşam sebeplerimizin ve çocuklarımızın geleceğinin davası” ifadelerini kullandı.

‘Çevre ve hukuki dayanaktan yoksun bir rapor’

Sinop Barosu Başkanı Funda Öztürk Altunbaş nükleer santrale verilen ÇED raporunun kesinlikle kabul edilemeyeceğini söyleyerek “Çevre ve hukuki dayanaktan yoksun bir rapordu. Nükleer santrale ilişkin hayati sorunlar yaşayacağız. Raporu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz, itiraz ediyoruz. Bilindiği gibi bu dava, ÇED olumlu olduğu gerekçesiyle açıldı” dedi.

‘Sağlığımız tüketim nesnesi olarak kaynayıp gidecek’

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı da “Ekolojik olarak koruma öncelikli bir yerde yapılacak NGS ile olası durumda insanlar nasıl tahliye edilecek? Sağlık sorunlarına nasıl çözüm getirecek? ÇED raporu nasıl bir perspektifle yapıldı? Sağlığımız tüketim nesnesi olarak kaynayıp gidecek! Kamusal sağlık haktır.14 bin yapım işinde çalışacak emekçiden bahsediliyor. Bunların iş güvenliği, sağlık hakkı nasıl korunacak?” şeklinde konuştu

‘Asıl uzmanlara bu zamana kadar hiçbir şey sorulmadı’

Prof. Dr. Aziz Konukman “Kamu avukatları her konunun uzmanı dendiğinde her seferinde ÇED Daire Başkanı Uzmanı’na söz verdi. Biz asıl uzmanlara, bu zamana kadar hiçbir şey sorulmadı” ifadelerini kullandı.

‘Planın hiçbir yerinde nükleer santralin yeri belli değil’

TMMOB ve Şehir Plancıları Odası adına konuşan Orhan Sarıaltun, “Planın hiçbir yerinde nükleer santralin yeri belli değildir. Yapılma aşamasında yer tespitinin yapılacağı not olarak alınmıştır. Planlama yapılırken yerel yetkililer dahil edilmeden yapılmıştır. İmar mevzuatında planlama yapılırken halk söz sahibi olmalı derken bu planlamada halka söz hakkı verilmemiştir” dedi.

‘Orman Bakanı’ndan ormanı, Çevre Bakanı’ndan çevreyi korur hale geldik’

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, “Biz, bu nükleer santrali ne Sinop’ta ne Türkiye’de istiyoruz.Bizim yaşam hakkımızı elimizden almaya kimsenin hakkı yok. Geleceğimizi alamazsınız! Ey kamu avukatları nükleer santrali öyle bir anlattınız ki evimizin bahçesine yapasımız geldi. Orman Bakanı’ndan ormanı, Tarım Bakanı’ndan denizi, Çevre Bakanı’ndan çevreyi korur hale geldik” ifadelerini kullandı.

‘Yaşamak istiyoruz’

Sinop NKP dönem sözcüsü İlker Şahin ise “Biz Sinop halkı olarak ölmekten korkuyoruz. Yaşamak istiyoruz” dedi.

‘Bu ÇED raporu bizim için çöp hükmündedir’

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan da “Çernobil’e giderek neler yaşadıklarını bizzat gördüm. Böyle bir sonu biz kendi geleceğimiz için istemiyoruz. Sizin enerji üretiminiz beni ilgilendirmiyor. Beni Sinop halkının sağlığı, geleceği ilgilendiriyor. Bu ÇED raporu bizim için çöp hükmündedir” dedi.

‘Halkın görüşünü bildirmesi gereken toplantılar engellendi’

TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Küçük ise şöyle konuştu:

“Halkın görüşünü bildirmesi gereken toplantılar engellendi. Polis koridorundan geçemedik. Bu emri kim verdi sorusuna kimseden yanıt alamadık. Geçmişte ÇED raporları ile yapılan projelerin şu anki durumu ortadadır. Tesislerin rapor içerikleri okunmadan kararlar alınmıştır. Biz satılık mıyız? Bizi enerji arzı üzerinden esir etmeye çalışıyorlar!”

‘En küçük bir hatanın telafisi yok’

Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz ise “Nükleer santrallerde yapılacak en küçük bir hatanın telafisi yoktur” şeklinde konuştu.

Dava sürüyor

Kararın 30 gün sonra açıklanacağı dava bugün de Samsun 2. İdare Mahkemesi’nde görülmeye devam ediliyor.

Dava öncesi beş şehirde protesto

Duruşma öncesinde, 26 Mart’ta beş farklı şehirde nükleer santrale karşı protestolar gerçekleştirilmişti. Nükleer Karşıtı Platform eş zamanlı olarak beş şehirden seslenmiş, ‘Nükleere hayır’ demişti.

Sinop’ta nükleer santral davası: Nükleeri değil, yaşamı savun

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.