DünyaEnerjiManşet

‘Sınırımızdaki saatli bomba kapatılmalıdır’

0

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Türkiye sınırına sadece 16 kilometre uzaklıkta olan ve dünyanın en tehlikeli santrali  ilan edilen Ermenistan‘da yer alan Metsamor Nükleer Santrali‘nin kapatılması için çağrı yaptı.

“Sınırımızdaki saatli bomba” kapatılmalıdır diyen HDP’li Eksik, Metsamor Nükleer Santrali’ne ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

Bir ayda iki deprem yaşandı

Son zamanlarda meydana gelen depremleri de hatırlatan Eksik, “5 Şubat tarihinde Merkez üssü Ermenistan devletinin Arbarat kenti yakınlarında 4.7 ve 13 Şubat tarihinde Ermenistan’ın Armavir kentinde 4.9 şiddetinde olmak üzere, son bir ay içinde iki ciddi deprem meydana gelmiş ve artçı depremler de halen devam etmektedir” dedi. Eksik, şu cümleleri kullandı:

Bir deprem veya başka bir sebeple kaza geçirmesi durumunda santral Ermenistan, Nahçıvan, İran, Azerbaycan ve Gürcistan’a ve Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesine büyük zarar vereceği öngörülmektedir. Türkiye sınırındaki bu santralden sadece 16 kilometre uzaklıkta olan Iğdır şehri ise nükleer bir kaza anında yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.”

‘Kanser oranlarında artış var’

“Santralden insan sağlığını tehdit eden birçok radyoaktif sızıntı olduğunu belirten diyen HDP’li milletvekili şu ifadeleri kullandı:

Ayrıca Arpaçay ve Aras Nehirlerinden çekilerek santralın soğutulmasında kullanılan su yeraltına geri verildiği söylenmektedir. Iğdır il Tarım Müdürlüğü’nün verilerine göre son yıllarda hayvanların sakat doğumlarında artış bulunmaktadır. Bölgede kanser hastalıklarında büyük bir artış olduğu gözlenmektedir. Halk yetiştirdikleri meyve ve sebzelerde de santralin yarattığı etkilerin olduğu ifade edilmektedir.”

Metsamor Nükleer Santrali fay hattı üzerinde

Iğdır merkeze 15 kilometre, sınır köylere 100-200 metre uzaklıkta bulunan Ermenistan’da yer alan Metsamor Nükleer Santrali’nin fay hattı üzerinde yer alması uzun zamandır büyük bir endişe kaynağı.

Bu santralde meydana gelecek olası bir sızıntının Iğdır, Kars ve Ağrı illerimiz başta olmak üzere, Erivan, Nahçıvan, Gürcistan, İran gibi sınıra komşu ülkeleri de doğrudan etkileyeceği düşünülüyor.

Söz konusu nükleer santral, 1977 yılında Çernobil ve Fukuşima ile aynı teknoloji kullanılarak Rosatom tarafından inşa edilmişti. 2005 yılında ömrünü tamamlamasına rağmen santal ısrarla faaliyetine devam ettiriliyor.

En tehlikeli santral

1979 yılında üretime başlayan santral 1988 yılında yaşanan depremde ciddi derecede zarar görerek uzun süre kullanım dışı kaldı. 1995 yılında Ermenistan Devleti’nin enerji ihtiyacını gerekçe göstererek tekrar üretime geçti.

Ancak Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından dünyanın en tehlikeli santrali ilan edildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.