İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Sınır Tanımayan Gazeteciler’den rapor: Sedef Kabaş’ı bırakın

0

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Sedef Kabaş‘ın tutukluluğunu eleştiren raporu “Türkiye: ‘Lèse-Majesté‘ kanunu yüzünden parmaklıklar arkasında bir ay” ismiyle duyurdu.

Örgüt, Kabaş hakkında 12 yıl 10 ay hapis cezası istendiğini de hatırlattı ve hükümetin ilgili ceza kanunu maddesini eleştirel sesleri susturmak için kullandığını ifade ederek bu maddeyi ‘Lèse-Majesté’ kanunu olarak tanımladı.

Bu tanımlama, ‘iktidar güçlerini/liderini hedef alan suç’ şeklinde açıklanıyor. Bahsi geçen kanun, Türk Ceza Kanunu‘nda ‘cumhurbaşkanına hakaret suçu‘nun düzenlendiği 299.madde.

299. Maddenin son 8 yılı: 160 bin soruşturma

Rapora göre 8 yılda 200 medya profesyonelinin bu suçtan yargılandığı, 70 kişinin hapis veya para cezası aldı. Raporda, bu suç sebebiyle 2014-2020 yılları arasında  160 bin 169 soruşturma başlatıldığı, bunlardan 35 bin 507’sinin davaya dönüştüğü de açıklandı.

Raporda, Ekim 2021 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 299. maddenin “ifade özgürlüğü hakkının ihlal ettiği”ne karar verdiği hatırlatılarak, bu suçtan tutuklu bulunanların serbest bırakılmasını istendi.

You may also like

Comments

Comments are closed.