Ekolojiİklim KriziManşet

Kolombiya orman yangınları nedeniyle doğal afet ilan edecek

0
Fotoğraf: Cristian Bayona/LongVisual via ZUMA Press Wire - Depo Photos)

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, ülkedeki orman yangınları nedeniyle doğal afet ilan edileceğini duyurdu. Petro, iklim değişikliğine bağlı artan sıcaklıklar ve El Nino iklim olayı nedeniyle çıkan yangınlarla mücadele için kaynakların artırılması gerektiğini belirtti.

Reuters‘ın aktardığına göre Kolombiya Çevre Bakanlığı ve Afet Dairesi tarafından konuyla ilgili bir rapor yayımlandı. Rapora göre bu ay içinde Kolombiya, yaklaşık 204 yangını kontrol altına aldı, bu da günlük ortalama sekiz yangına denk geliyor. 25 yangın ise hala devam ediyor. Raporda, El Nino’nun etkisiyle meydana gelen yangınlarla mücadele için ayrılan 2 trilyon peso bütçenin (508 milyon dolar) neredeyse yarısının harcandığı ifade edildi.

Petro, Kolombiya’nın Cauca eyaletinde gazetecilere yaptığı açıklamada, doğal afet ilanının bazı bütçe kalemlerinin yeniden düzenlenmesine ve yangın söndürme helikopterlerinin bölgeye transferine olanak tanıyarak çözümleri kolaylaştıracağını ifade etti.

Helikopterler yangınla mücadelede su taşımaya devam ederken, Bogota’nın doğusundaki ormanlık ve dağlık bölgelerden çarşamba öğleden sonra dumanlar yükseldi.

‣El Niño etkisiyle sıcaklık rekorları 2024’ün yarısına kadar sürebilir
‣Orman yangınlarının ardından topraktaki krom zehir saçmaya devam ediyor
‣Avustralya ‘kaotik ve korku dolu’ orman yangını sezonuna hazırlanıyor
‣El Nino etkisi başladı: Şeker kıtlığı kapıda, gıda fiyatları yükseliyor

Tipik mevsim etkileri El Nino’yla birleşiyor

Dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ülkelerinden biri olan  Kolombiya’da, tipik kurak mevsimin etkileri El Nino’yla birleşerek yangın felaketine neden oluyor.

Kolombiya Çevre Bakanlığı, çarşamba günü, yangın tehdidi nedeniyle 952 Kolombiya belediyesinin alarma geçtiğini ve bunların yarısından fazlasının kırmızı alarmda olduğunu bildirdi.

24 Ocak çarşamba günü yayımlanan bir araştırmaya göre, küresel ısınmanın Amazon havzasındaki dokuz ülkede rekor bir kuraklık yaratması, Kolombiya dahil olmak üzere iklim değişikliğine bağlandı ve kuraklığın yangın olasılığını 30 kat artırdığı belirlendi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.