DünyaManşet

Şili’deki “Gezi isyanı”nın önderleri mecliste

0

Şili’de 17 Kasım’da gerçekleşen Devlet başkanlığı ve Kongre seçimleri sonucunda 2011’de hükümete karşı yapılan gösterilerde başı çeken öğrenci liderlerinden Gabriel Boric, Camila Vallejo, Giorgio Jackson ve Karol Cariola, Şili Komünist Partisi’nden kongreye seçildi. Devlet Başkanlığı seçimleri is eadayların hiçbirinin yüzde 50 barajını geçememesi üzerine  ikinci tura kaldı.

Şili Üniversite Öğrencileri Federasyonu eski Başkanı Camila Vallejo, La Florida kentinden milletvekili seçildi. Karol Cariola, Concepcion Üniversitesi Öğrenci Federasyonu Başkanıydı. Cariola da tıpkı Vallejo gibi Yeni Çoğnuluk (NM) seçim bloku ile seçimlere katılan Komünist Parti’nin adayı olarak milletvekili seçilirken, Katolik Üniversitesi Öğrenci Federasyonu Başkanı Giorgio Jackson Demokratik Devrim seçim blokundan parlamentoya girdi.

Camila Vallejo’nun son başkanlık seçimlerinde rakibi olan ve Şili Üniversite Öğrencileri Federasyonu Başkanlığını Vallejo’dan alan Gabriel Boric ise Özerk Sol isimli seçim ittifakının adayı olarak milletvekili koltuğuna oturmaya hak kazandı.

Dört öğrenci lideri de seçime katıldıkları bölgede en çok oy alan adaylar oldular.

Devlet başkanlığı için 15 Aralık’ta gerçekleştirilecek ikinci turda yüzde 46.68 oy alan merkez solun adayı Michelle Bachelet ile yüzde 25.01’de kalan merkez sağın adayı Evelyn Matthei arasında gerçekleştirilecek. Aradaki oy farkına ve seçim anketlerine bakıldığında Bachelet’in kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Öte yandan Şili’de koltuğunu devretmeye hazırlanan mevcut Devlet Başkanı Sebastian Piñera seçimlere katılımın yüzde 56’da kaldığını açıkladı.

Aynı zamanda Şili’nin ilk kadın devlet başkanı olan ve 2006 ila 2010 yılları arasında ülkeyi yöneten Bachelet, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada “İlk rauntta kazanmanın zor olacağını biliyorduk. Gerçekten çok çalıştık ve neredeyse ilk rauntta kazanıyorduk. Aralık ayında kazanmak için de sıkı bir çalışma yürüteceğiz” dedi.

(Başka Haber)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.