DünyaManşet

Şili’de mutlu son

0

Kurtarma operasyonunun son aşamasında TSİ 03.55’te yukarı çıkarılan madenci, 54 yaşındaki Luis Urzua oldu.

Luis Urzua’nın, madencilerin dünyayla iletişimlerinin kesildiği 17 gün boyunca büyük bir liderlik örneği gösterdiği ve onların hayatta kalmasında önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Madenciler bu süreçte 48 saatte bir yemek yiyerek hayatta kalmışlardı.

Sevinç gösterileri arasında özel bir kapsülle teker teker yukarı çıkarılan madenciler, sevdikleri tarafından karşılanmaları sonrası sağlık kontrolünden geçti.

Madenciler, sevinç gösterileri arasında özel bir kapsülle teker teker yukarı çıkarılmışlardı.

Şili Sağlık Bakanı Jaime Manalich madencilerin çoğunun dişlerinde sorun olduğunu, çok uzun süre madende kalmalarından dolayı bazılarında da gözlerinde problem bulunduğunu söyledi.

Madencilerden, adı açıklanmayan birinin ise zatürre olduğu açıklandı.

Yine de madencilerin sağlık durumları beklenenden iyi bulundu.

Madenciler iki aydan uzun süre sıcaklığın 30 derece, nem oranının ise yüzde 85 olduğu bir ortamda yaşamışlardı.

Bu nedenle yapılan sağlık kontrollerinde, madencilerde herhangi bir deri enfeksiyonu ile solunum rahatsızlığı olup olmadığına özellikle dikkat ediliyor.

‘Şili’nin imajı değişecek’

Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera BBC’ye yaptığı açıklamada, madencilerin kurtarılmalarının, ülkesinin dünyadaki imajını değiştireceğine inandığını söyledi.

Sebastian Pinera insanların artık Şili’yi, yıllarca askeri rejimce yönetilen bir ülke olmaktan çok, halkının madencilerini kurtarmak birleştiği bir ülke olarak hatırlamasını umduğunu belirtti.

Pinera ayrıca ülkesinde madencileri korumak için madenlerin güvenlik standartlarını değiştirmeye kararlı olduğunu açıkladı. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.