Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşetYerel

Siirt’teki ağaç kıyımı haberimiz Meclis gündeminde

0

Siirt‘in Eruh ilçesinde nisan ayından beri korucular eliyle süren ağaç kıyımı  TBMM gündemine taşındı.

İlk kez Yeşil Gazete‘de, muhabirimiz Metin Yoksu imzasıyla yayımlanan haberimizde, en az 60 kilometrekarelik ormanlık alanın “güvenlik” gerekçe gösterilerek ve korucuların eliyle yok edildiğini belgelemiştik.

Bölgede görev yapan hukukçular ve yöre halkı ise ortada güvenlik riski olmadığını, ağaçların rant amacıyla kesildiğini belirtmiş; kesilen ağaçların başka illerde satılmak üzere her gün aşırı yüklenmiş kamyonlarla şehir dışına çıkarıldığını anlatmıştı.

Bölge halkının geçim kaynağı olan bıttım ve fıstık ağaçlarıyla birlikte, 100 yaşını aşmış meşelerin ve mangal kömürü yapılmak üzere genç ağaçların da kesildiğini belirten köylüler, kesimlerin durdurulmasını istemişti.

Şırnak’tan sonra Siirt: Jandarma’nın talebiyle altı ayda en az 60 kilometrekarelik ormanlık alan yok edildi

HDP Genel Başkan Vekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, kesimlerle ilgili Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Beştaş, haberimizde yer alan şu bilgilere atıf yaptı:

“Son yıllarda denetimsiz ağaç kesimi, orman yangınlarından sonra iklim krizini tetikleyen ve orman alanlarının azalmasına yol açan bir unsur olmuştur. Şırnak’ta gerçekleşen ağaç kıyımından sonra Siirt’te de Jandarma’nın talebiyle altı ayda en az 60 kilometrekarelik ormanlık alanın yok edildiği bilgisi kamuoyuna yansımıştır.

Güvenlik gerekçesiyle ve ‘olağanüstü kesim’ şeklinde ifade edilen ağaç kesimi Eruh İlçesi’ne bağlı dört köyün halkının diktiği fıstık ve bıttım tarlalarına da uzanmış durumdadır.

Siirt‘in Eruh İlçesi’ne bağlı Bilgili, Akmeşe, Çizmeli, Tosuntarla köyleri mevkiinde jandarma ve kaymakamlığın talebi ile yaklaşık en az 60 kilometrekarelik orman alanı altı ayda kesilmiş ve bu alan yok olmuştur.  Ağaç kesimlerinin tıpkı Şırnak’taki gibi korucubaşları ve onların köylülerinin üstlendiği ifade edilmektedir.

Görgü tanıkları ve köylülerin beyanlarına göre, her gün kesilmiş ağaçlarla dolu beş altı kamyon bölgeden geçerek çevre illere satış yapmak üzere gitmektedir. Kamyonların geçtiği yol, aynı zamanda sivil araçların da sıklıkla kullandığı bir  yol olup bunun yerel halk için de güvenliğe yönelik kaygıları artırmıştır.

Ormanlık alanda bulunan meşe ağaçlarının yanı sıra bölge için önemli geçim kaynağı olan fıstık ve bıttım ağaçları ile genç ağaçlar da kesiliyor olması da meselenin bir diğer vahim tarafıdır.

Kesilen genç ağaçların  Zorova Köprüsü mevkiinde satılarak mangal kömürü yapıldığına dair yoğun iddialar da vardır. Duruma tepki gösteren köylüler CİMER’e şikayette bulunarak ağaç kesiminin durdurulması talep etmiş ise de başvuruya Eruh İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından verilen yanıtta ağaç kıyımı için “olağanüstü kesim” ifadesini kullanılarak;  “Eruh Kaymakamlığı İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından güvenlik kesimi talebi doğrultusunda yapılmaktadır. Olağanüstü kesim işleri mevzuata uygun yapılmaktadır” denmiştir.

Bölgede yapılan tespitlerde, Zorava Çayı mevkiinde günde en az beş altı kamyonun geçtiğini kameralar ile gözlemlenmiştir. Aşırı yükleme yapılan kamyonların virajlarda savrulduğu kayıt altına alınırken, 5 Ağustos tarihinde aşırı yükleme yapan bir kamyonun da uçurumdan devrildiği kayıtlara yansımıştır.

Kamyonlar Zorava Köprüsü mevkiine vardığında ise burada odunların bir kısmının satıldığını, ardından farklı kamyonlara yükleme yapılarak Batman, Siirt, Urfa ve Malatya gibi kentlere götürülerek satışının yapıldığı bilgisine de ulaşılmıştır. Eruh-Siirt Karayolu üzerinde bulunan Sağırsu Jandarma Karakolu‘nun kontrol noktasında tüm araçlar durdurulurken odun yüklü kamyonların rahatlıkla bu noktadan geçtiği de tespit edilen verilerdendir.”

Beştaş’ın Tarım Bakanı’na sorduğu sorularsa şöyle:

  • Siirt’te ağaçlar hangi güvenlik gerekçesi ile kesilmiştir?
  • Siirt’li yurttaşların CİMER’e yaptığı başvuru sonrasında, bölgede inceleme ve tespit çalışmaları yürütülmüş müdür?
  • Eruh-Siirt Karayolu üzerinde bulunan Sağırsu Jandarma Karakolu‘nun bilgisi dahilinde mi bu kesimler gerçekleşmiştir?
  • Kesilen ağaçların miktar ve türleri tespit edilmiş midir?
  • Toplam kaç hektarlık alanda hangi türden kaç ağaç kesilmiştir?
  • Kesilen ağaçların mangal kömürü yapılarak satıldığına dair iddialar doğru mudur? Mangal kömürü önemli bir ihtiyaç mıdır? Bu ihtiyaç ekolojik dengenin korunmasının önüne geçecek kadar acil midir?
  • Ağaç kesimi yapanların korucu olmasının izahı nedir? Korucular ağaç kesimi için hangi şartlar dahilinde görevlendirilmiş?

  • Bölge halkı için önemli bir geçim kaynağı teşkil eden bıddım ve fıstık ağaçları neden  kesilmektedir? Kesilen ağaçlar nerelerde kullanılmaktadır?
  • Genç ağaçların kesilme gerekçesi nedir?
  • Meşe ağaçları çok uzun yıllarda gelişen bir ağaç türü olup bu ağaçların yok edilmesi durumunda oluşacak zararın tazmini nasıl sağlanacaktır?
  • Bozulan ekolojik dengenin yarattığı tahribatın giderilmesi için hangi önlemler alınacaktır?
  • Ağaçları kesip buradan kazanç sağlayan kişiler tam olarak tespit edilmiş midir? Orman suçu işleyen kişiler hakkında tahkikat başlatılmış mıdır? Başlatılması sağlanacak mıdır?

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.