DünyaManşet

Şii lider Sadr, Irak’da protestolara katıldı, erken seçim kapıda

0

Irak’a haftalardır devam eden yoksulluk ve yolsuzluk karşıtı protestolara Şii din adamı Mukteda Sadr da katıldı. Sadr, erken seçim için ülkenin etkili siyasetçilerinden Hadi el-Amiri’yle işbirliği yapacağını söyledi.

Irak’ın önde gelen Şii liderlerinden din adamı Mukteda es-Sadr, ülkenin güneyindeki Necef ilinde düzenlenen hükümet karşıtı gösterilere katıldı. Şii liderin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Sadr, Necef el-Eşref’teki Es-Sadreyn Meydanı’nda gösteri düzenleyen protestoculara katıldı” ifadesi kullanıldı.

Başbakan Al-Amiri’ye erken seçim çağrısı

Sadr, Başbakan Adil Abdülmehdi’ye, hükümeti düşürmek için ülkenin etkili siyasetçilerinden Hadi el-Amiri’yle işbirliği yapacağını söyledi. Irak Meclisi’nde hükümet aleyhine güvensizlik önergesi vereceği öğrenilen Sadr, Başbakan’a ülkeyi uluslararası toplumun gözetiminde erken seçime götürmeye çağırdı.

Başbakan Abdulmehdi de dün Sadr’a gönderdiği mektupta, “Erken seçim çağrısının amacı hükümetin değiştirilmesi ise bunun için siz (Sadr) ve Hadi el-Amiri’nin yeni hükümetin kurulması amacıyla anlaşması gerekiyor. Böylece Başbakan olarak istifamı sunup birkaç gün veya birkaç saatte hükümeti devredeceğim” demişti.

Sadr’a bağlı Sairun Koalisyonu, 329 sandalyeli mecliste 54 milletvekiliyle en büyük grubu oluştururken, Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu da 43 sandalye ile meclisin en büyük ikinci grubu konumunda bulunuyor.

Iraklılar, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto amacıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde haftalardır gösteriler düzenliyor. 1 Ekim’de harekete geçen eylemciler, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere cuma günü tekrar başladı. Başkent Bağdat başta olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerine yayılan eylemlerde ekim ayının başından bu yana yaklaşık 250’den fazla kişi hayatını kaybetti, sekiz bine yakın kişi de yaralandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.