İklim KriziManşet

Şiddetli yağışlar Çin’in kuzeybatısında ölümcül sel ve toprak kaymasına yol açtı

0
Fotoğraf: Zou Jingyi / AP

Çin‘in kuzeybatısındaki Xi’an şehrinin eteklerinde şiddetli yağmurların ardından ani sel ve toprak kayması sonucu en az 21 kişinin öldüğü ve altı kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Xi’an Şehri Acil Durum Yönetim Bürosu, cuma günü bir köyde meydana gelen afette, 900 hanede elektrik kesintileri yaşandığını ve yolların, köprülerin ve iletişim altyapısının hasar gördüğünü belirtti.

Çin’in bazı bölgelerinde son haftalarda rekor düzeyde yüksek sıcaklıklar ve ölümcül seller görülürken, uzmanlar bu tür aşırı hava olaylarının iklim değişikliğine bağlantısına dikkati çekti.

Yetkililer, toprak kayması ve ani selin ardından Xi’an’ın Weiziping köyüne yaklaşık 1,000 kurtarma görevlisinin gönderildiğini, 186 kişinin tahliye edildiğini ve pazar akşamı itibarıyla yardım çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Afetlerde iki evin yıkıldığı aktarıldı.

Köydeki bir restoran sahibi, devlete ait medya kuruluşu Cover News‘e, cuma günü öğleden sonra geç saatlerde yamaçtan aşağı büyük bir çamur ve moloz akışının iki binayı yerle bir ettiğini söyledi. Vatandaş, “Her iki ev de yıkıldı ve insanlar kayboldu” dedi.

‣ İklim krizi: Çin’i kavuran sıcak dalgası ülkede tarım ve ekonomiyi tehdit ediyor
‣ İklim krizi: Şanghay’da bunaltıcı mayıs sıcaklıkları 100 yılın rekorunu kırdı

1,5 milyon kişi tahliye edildi

Geçen ay, kuzeydoğu Çin’de de bölgesel tayfunlardan kaynaklanan ve geçen ayın sonlarından itibaren etkili olan rekor yağmurların nedeniyle büyük sel baskınları yaşanmıştı.

Yerel yetkililere göre sel, Hebei eyaletinde en az 29, başkent Pekin’de ise 33 kişinin ölümüne neden oldu.

Yağmurların kuzeydeki Jilin eyaletinin Shulan şehrine doğru ilerlerlemesiyle ülkenin tahıl üretim alanındaki tarım arazileri sular altında kaldı ve 14 kişi daha hayatını kaybetti.

Devlet medyasına göre, Hebei eyaletinde, sel kontrol yetkililerinin biriken suları salmasıyla sular altında kalan “sel depolama alanları” olarak belirlenen yerlerin de aralarında bulunduğu bölgede 1,5 milyondan fazla kişi tahliye edildi.

İl yetkilileri geçen hafta yaptığı açıklamada, selin nedeniyle yaklaşık 200 bin evin zarar gördüğü veya yıkıldığını ve felaketin toplam 13 milyar dolardan fazla hasara yol açtığının tahmin edildiğini söyledi.

Yetkililer, yerinden edilen kişilerin gelecek ay içerisinde evlerine dönmelerinin hedeflendiğini belirtti.

Ayrıca Hunan eyaletinde pazar günü şiddetli rüzgarlar nedeniyle Hengnan kasabasına bağlı Leyu köyünde bir evin çökmesi sonucu üç kişi öldü ve iki kişi yaralandı.

Çin Ulusal Radyosu, çöktüğü sırada yedi kişinin şiddetli yağışlardan kaçmak için eve sığınmakta olduğunu açıkladı.

Kömür, doğalgaz ve petrol başta olmak üzere fosil yakıtların kullanımı nedeniyle ortaya çıkan iklim krizi, kuraklık, sıcak dalgaları, kasırga ve sel gibi aşırı hava olaylarının daha sık görülmesine, daha geniş alanları etkilemesine, şiddetinin artmasına ve daha uzun sürmesine neden oluyor.

‣ Çin’de kuraklık ağırlaşıyor: Gıda krizi kapıda, bir deniz memelisinin nesli tükendi
‣ İklim değişikliği Asya’yı tehdit ediyor: Araştırmacılar ‘su, enerjiden önce gelir’ mesajı verdi

İklim değişikliği dünya çapında aşırı hava olaylarını nasıl etkiliyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.