DünyaEkolojiİklim KriziManşet

Çin’de kuraklık ağırlaşıyor: Gıda krizi kapıda, bir deniz memelisinin nesli tükendi

0
Fotoğraf: Aly Song / Reuters

Çin’in 70 günü aşan sıcak dalgasıyla mücadelesi sürüyor. 1961’den bu yana ülkenin yaşadığı en güçlü sıcak dalgası, 2013’teki 61 günlük önceki rekoru da kırdı.

Çin’in güneyindeki şehir ve köylerde sıcaklıklar 40 santigrat dereceyi aşıyor. Sıcak dalgası ve rekor düzeyde düşük yağış, Çin’in en uzun nehri olan Yangtze boyunca benzeri görülmemiş bir kuraklığa neden oldu.

Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi, art arda 12 gün süren “kırmızı alarmların” ardından bugün ulusal sıcaklık uyarısını “turuncu”ya düşürdü, ancak sıcaklıkların Chongqing, Sichuan ve Yangtze havzasının diğer bölgelerinde hala 40 dereceyi aşması bekleniyor.

Resmi tahminciler Sichuan’daki bir meteoroloji istasyonunun bugün kaydettiği 43.9 derece ile eyaletteki en yüksek sıcaklık rekorunun kırıldığını söyledi.

Çin ‘fırına’ döndü: Rekor sıcak dalgasının ortasında önlemler sıkılaştırılıyor

Ulusal Meteoroloji Merkezi‘nin 12-17 Ağustos tarihleri ​​arasında art arda altı gün boyunca en yüksek ‘yüksek sıcaklık alarmını’ vermesiyle sıcaklıklar geçen hafta zirve yaptı.

Göller ve nehrin kollar kuraklık nedeniyle çekildi, nehirlerin yatakları gün yüzüne çıktı.

Sichuan eyaletinde orman yangınları çıktı, ülkenin güneybatısındaki Chongqing eyaleti sıcaklardan en kötü etkilenen yerlerden oldu. 

Bölgede dağlık alanda dört gün süren yangının ardından hem su hem de elektrik kesildi. Reuters’un konuştuğu sakinlerden biri, “İnsanların telefonlarını şarj etmek için 10 kilometreden daha uzaktaki bir güç merkezine gitmesi gerektiğini” söyledi.

Bugün Çin’in Twitter benzeri Weibo uygulamasında, Chongqing ve Sichuan’daki sakinlerin zorunlu COVID-19 testleri için sıra beklerken aşırı sıcaktan fenalaştığı ve hatta bazılarının bayıldığı görüntüler paylaşıldı.

Hunan eyaletindeki Dongting Gölü ve Yangtze tarafından beslenen diğer göller, önemli ölçüde küçüldü. Bu bölgeler, tarım için bu su kaynaklarına bağımlı.

Yangtze nehri havzasındaki yetkililer iklim değişikliğinin enerji, mahsul ve hayvancılık üzerindeki zararını sınırlamak için çabalıyor.

Devlet medyası, Chongqing’in tarım bürosunun, ısı nedeniyle “ciddi zorluklarla” karşı karşıya kalan 5 binden fazla büyük ölçekli domuz çiftliğinde canlı hayvanları korumak için acil önlemler aldığını söyledi.

Çin’de iklim değişikliğinin tarıma etkisi üzerine çalışan Hong Kong Şehir Üniversitesi‘nde profesör Lin Zhong, ekinlere verilen zararın ve su kıtlığının, “gıda ile ilgili diğer sektörlere yayılabileceğini bunun da önemli bir fiyat artışına veya en ciddi durumda bir gıda krizine neden olabileceğini” söyledi.

Dünyanın en büyük sera gazı yayıcısı olan Çin, karbondioksiti 2030’dan önce zirveye çıkarmayı ve 2060’a kadar “karbon nötr” olmayı taahhüt ediyor, aynı zamanda yenilenebilir enerji gelişiminde hızla ilerliyor.

Ancak kuraklık, hidroelektrik üretimini sekteye uğrattı ve  kömürle çalışan elektirk santrallerine yönelime sebep oldu. Anhui eyaletindeki santrallerin üretimi normal yıllara kıyasla yüzde 12 artırıldı.

Greenpeace Pekin iklim danışmanı Li Shuo, elektrik kesintilerinin “daha fazla kömür santrali inşa etmek için kolayca bir argüman olarak kullanılabileceği” konusunda uyarıda bulundu ve dünya genelinde aşırılıklarla dolu bir yaz yşandığına ve daha fazla önlem alınması gerektiğine vurgu yaptı.

İklim önlemleri siyasetten ayrı değil

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin bu ay  Tayvan’a yaptığı ziyaretin ardından, Çin’in iklim değişikliğiyle mücadelesi için uluslararası işbirliği beklentileri azaldı.

Bu ziyarete karşılık Çin, ABD ile iklim görüşmelerini iptal ederek daha yeşil politikaların yönlendirilmesine yardımcı olan önemli bir kanalı sona erdirmiş oldu.

Çin, iklimin, daha geniş diplomatik sorunlardan ayrılamayacağını söyledi.

ABD, pazarını ‘insan hakları ihlalleriyle potansiyel olarak kirlenmiş’ ürünlerden korumak amacıyla Sincan’dan güneş enerjisi ithalatını  yasaklamıştı. Çin, bölgede suistimallerin gerçekleştiğini reddediyor.Dışişleri bakanlığı geçen hafta ABD‘ye, Sincan bölgesinden gelen güneş enerjisi ürünlerinin boykotuna son vermesi ve gelişmekte olan ülkelerin uyum sağlamasına yardımcı olmak için fon sağlaması gerektiğini söyledi.

Sidney Teknoloji Üniversitesi‘nde küresel iklim politikası üzerine çalışan profesör Mark Beeson, “Son yaşananlar da odağı iklime çevirmezse, ne çevirebilir anlamak zor” yorumunu yaptı.

Çin, dünyanın başka bölgelerinde yaşanan ortalamadan daha yüksek sıcaklık artışlarına ve şiddetli sıcak dalgalarına maruz kalıyor. Önümüzdeki yıllarda bu tür aşırı hava olaylarının giderek çoğalması bekleniyor. Bu nedenle de iklim değişikliğine uyum çalışmaları ülke yöneticileri için daha da önem kazanıyor.

Dugongların nesli işlevsel olarak tükendi

Yüzlerce yıldır Çin’in güney sularında yaşayan deniz ineği cinsinden bir deniz memelisi olan dugonglar üzerine bugün yayımlanan yeni bir araştırma, ülkede türün işlevsel olarak neslinin tükendiğini söyledi.

Çalışma, Güney Çin Denizi‘nin kıyı bölgesi boyunca dört Çin ilindeki 66 balıkçı topluluğuyla görüşmeler yapan bir uluslararası bilim insanları ekibi tarafından yapıldı.

Araştırmacılar, dugongların Çin’de hala var olabileceğine dair herhangi bir kanıtı memnuniyetle karşılayacaklarını belirtti ancak türün bölgesel statüsünün Kritik Olarak Tehlike Altında (Muhtemelen Tükenmiş) olarak değişirilmesi gerektiğini belirtti.

Londra Zooloji Derneği (ZSL) ve Çin Bilimler Akademisi tarafından yapılan araştırmalar, balıkçılık, gemi trafiği ve insan kaynaklı habitat kaybının Çin sularındaki dugong barınağı sayısını 1970’lerden itibaren hızla azalttığına işaret ediyor.

Dugonglar, Doğu Afrika’dan Vanuatu’ya kadar kıyı sularında ve Japonya’ya kadar kuzeyde yaşıyor ve Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından savunmasız olarak listeleniyor.

Çalışmanın ortak yazarlarından ZSL Zooloji Enstitüsü’nden Profesör Samuel Turvey, Çin’de dugongların muhtemelen yok olmuş olmasının yıkıcı bir kayıp olduğunu söyledi:

“Onların yok olması sadece ekosistem işlevi üzerinde zincirleme bir etkiye sahip değil, aynı zamanda bir uyandırma alarmı: Etkili koruma eylemleri geliştirilmeden önce yok olmaların meydana gelebileceğini söyleyen bir hatırlatma çağrısı.”

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.