Dünyaİklim KriziManşet

İklim krizi: Şanghay’da bunaltıcı mayıs sıcaklıkları 100 yılın rekorunu kırdı

0
Fotoğraf: Aly Song / Reuters

Çin’in Şangay kenti son 100 yılın en sıcak mayıs gününü yaşadı. Kentte sıcaklıklar pazartesi (29 Mayıs) günü 36,1°C’ye ulaşırken, ülkede mart ayından bu yana etkili olan olağanüstü sıcaklık trendi devam ediyor.

Çin’in güneydeki bazı kentlerinin önümüzdeki birkaç gün içinde aşırı sıcaklara maruz kalacağı öngörülüyor. Meteorologlar, geçen yıl iki aydan uzun bir süre boyunca rekor seviyesinde seyreden sıcaklıklar gibi, bu yıl da kavurucu bir yaz yaşanacağını tahmin ediyor.

Şangay Meteoroloji Bürosu istatistiklerine göre pazartesi günü, daha önce 1876, 1903, 1915 ve 2018 yıllarının mayıs aylarında kaydedilen 35,7°C rekoru kırıldı. Bölgede genellikle haziran, temmuz ve ağustos aylarında sıcaklıklar daha da artıyor.

‣ İklim krizi: Çin’i kavuran sıcak dalgası ülkede tarım ve ekonomiyi tehdit ediyor

Fotoğraf: Aly Song / Reuters

Yerel basının organlarına göre, önceki günlerde 80 milyondan fazla insanın yaşadığı Sichuan eyaletindeki birçok yerel yönetim, 42°C’ye ulaşan yüksek sıcaklıklara karşı uyarılar yayımladı.

Reuters’ın aktardığına göre devlet medyası, ilerleyen günlerde Çin’in güneybatısında yer alan Sichuan eyaletindeki maksimum sıcaklıkların bazı şehirlerde 38°C’ye, bazı bölgelerde ise 42°C’ye kadar yükseleceğini bildirdi.

Fotoğraf: Aly Song / Reuters

‣ Ağustos, Çin’in tarihindeki en sıcak ay oldu: Kuraklık yağışa rağmen sürüyor

Şiddetli yağış ve sel uyarıları

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizinin de etkisiyle aşırı hava koşullarının sıklıkla yaşandığı Çin’de de bazı bölgelerde haftalardır şiddetli yağışlar yaşanıyor.

Yerel acil durum müdahale yetkilileri, pazartesi günü itibarıyla Sichuan eyaletinin kuzeydoğusunda görülen şiddetli yağışlara önlem olarak binlerce kişinin tahliye edildiğini duyurdu.

Bu esnada komşu Chongqing belediyesi, salı günü Yangtze Nehri’nin bir kolu olan Jialing nehrinde şiddetli sağanak yağışlar ve rezervuar tahliyesi nedeniyle su seviyelerinin yaklaşık 6 metre yükselmesinin beklendiğini kaydederek sel riski konusunda uyardı.

‣ Araştırma: Hayal dahi edemeyeceğimiz sıcak dalgalarına karşı hazırlık yapmalıyız

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.