Sıcaklığın 50 dereceye çıktığı Kanada’da yangın: Bir köy yok oldu

Hafta başından bu yana sıcak hava dalgası nedeniyle rekor derecede sıcaklıklara tanık olan Kanada’nın British Columbia eyaletindeki bir köy çıkan yangın nedeniyle küle döndü.

Art arda rekor sıcaklık ve sıcaklığa bağlı ölüm haberlerinin geldiği eyalette son olarak 49.6 derece sıcaklık kaydedilmişti. İnsanlar sıcak dalgasının etkisinin azalmasını beklerken orman yangını meydana geldi.

Tahliye emri için zaman olmadı

Vancouver’ın 153 kilometre doğusunda çıkan orman yangını o kadar hızlı bir şekilde ilerledi ki yetkililerin tahliye emri vermek için zamanı dahi olmadı.

The Guardian’ın haberine göre Lytton isimli köyde yaşayanlar vadiyi kaplayan siyah dumanı görünce taşıyabilecekleri mallarını alarak alandan kaçtı. Köydeki binaların çoğu saatler içerisinde alevlere teslim oldu.

‘Hepimiz şoktayız’

Stein Valley Nlakapamux okulunda yönetici olan Edith Loring-Kuhanga, Facebook’ta yaptığı bir açıklamada “Zavallı küçük kasabamız Lytton gitti” yazdı.

Bavulunu, yastığını ve bilgisayar kasasını alarak kaçtığını belirten okul yöneticisi yangının ulaştığı alandan gelen yüksek sesli patlamaya rağmen çantasını almak için geri evine koştuğunu söyledi.

Köyde ne elektriğin ne de internetin olduğunu belirten Loring-Kuhanga, “Herkes birilerine ulaşmaya çalışıyordu. Bu çok yıkıcı ve hepimiz şoktayız. Topluluk üyelerimiz her şeyini kaybetti” yazdı.

‘Anahtarı neden aldığımı bilmiyorum’

Yangın 250 kişinin yaşadığı köydeki evlerin büyük bir bölümünü küle çevirdi. Kanada basınına demeç veren köy sakinlerinden Jean McKay, kendisinin de kızının da çok ağladığını söyledi.

Toplayabildiğini toplayıp evi terk ettiğini belirten McKay, “Anahtarı neden aldığımı bile bilmiyorum. Döndüğümüzde bir evimiz olmayabilir” ifadelerini kullandı.

Sıcaktan en az 486 kişi öldü

Sıcak dalgası etkisini azaltırken geride korkunç bir bilanço bırakıyor. Eyalette orman yangınları dışında sıcağa bağlı birçok ölüm de yaşandı. Yetkililer çarşamba günü yaptığı açıklamada en az 486 ani ölüm yaşandığını söyledi.

Yapılan açıklamada tam olarak kaç kişinin sıcaktan öldüğünü tespit edemediklerini ancak ölüm sayısının ilerleyen günlerde de artmasını tahmin ettikleri belirtildi.

Beş günlük süre içinde ölenlerin çoğu, yalnız yaşayan ve sıcak ve iyi havalandırılmayan konutlarda bulunan yaşlılardı.

Vonvouver’da kurulan serinleme merkezi. Fotoğraf: Amanda Cowan/ The Columbian

Aşırı hava olayları yaygınlaşacak

İklim bilimciler ise hem Kanada’da hem de ABD’de yaşanan ekstrem sıcaklıkların iklim kriziyle ilişkisine dikkat çekerek hükümetlere artan iklim acil durumuyla mücadele çabalarını artırma çağrısında bulundu.

Uzmanlar, iklim krizi küresel sıcaklıkları daha da yükseltirken, kuzey Sibirya’dan Avrupa’ya, Asya’dan Avustralya’ya kadar tüm toplumların daha aşırı hava olaylarına hazırlanmaları gerektiğini söylüyor.

‘Hiçbir yer güvenli değil’

Birleşik Krallık eski baş bilim danışmanı Sir David King, “Hiçbir yer güvenli değil. British Columbia’daki sıcaklığın 48-49 dereceye çıkacağını kim tahmin edebilirdi?” diye sordu.

The Guardian’a açıklama yapan King, “Riskler çok uzun zamandır biliniyordu ve biz harekete geçmedik.  Şimdi sorunu yönetmek için çok dar bir zaman çizelgemiz var” ifadelerini kullandı.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde atmosfer bilimi profesörü ve Yeni İklim Savaşı’nın yazarı Michael Mann ise gezegen ısındıkça bu tür tehlikeli hava olaylarının daha yaygın hale geleceğini söyledi.

‘Tahmin edilenden çok daha ciddi’

Mann, “Bunu çok ciddiye almalıyız… Gezegeni ısıtırsanız, aşırı sıcakların görülme sıklığının arttığını göreceksiniz” dedi. İklimin Kuzey Kutbu’ndaki dramatik ısınma nedeniyle iyice istikrarsızlaştığını belirten profesör, mevcut iklim modellerinin olup bitenin ölçeğini yakalayamadığını söyledi.

Yaşanan iklim felaketlerinin tahmin edilenlerden çok daha ağır bir şekilde seyrettiğini belirten Mann, “İklim modelleri, iklim değişikliğinin şu anda batıda tanık olduğumuz benzeri görülmemiş sıcak hava dalgası gibi olaylar üzerindeki etkisini gerçekten hafife alıyor” görüşünü paylaştı.