İklim KriziManşet

ABD ve Kanada’da sıcaklık rekoru: Oregon Kongre Merkezi soğutma merkezi oldu

0
Oregon’da serinleme merkezine dönüştürülen kongre salonu.

Sıcak hava dalgalarının etkisi altına giren Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da rekor sıcaklıklar kaydedildi.

Oregon’un en büyük şehri olan Portland’da sıcaklık 42,2 dereceye ulaştı. Daha kuzeyindeki Seattle ve Washington’da ise sıcaklıklar 37.8 dereceye kadar yükselerek haziran ayı sıcaklık rekorunu kurdu.

Seattle’da bu sıcaklığın, kayıt tutulmaya başlanan 1894 yılından bu yana ilk kez yaşandığı belirtildi.

Covid-19 kısıtlamaları kaldırıldı

Washington ve Oregon eyaletlerinde yetkililer, soğutma merkezleri, havuzlar, sinema salonları ve alışveriş merkezleri üzerindeki Covid-19 kapasite kısıtlamalarını kaldırdı.

Voa News’in aktardığına göre birçok mağaza tüm klimalarını ve fanlarını satarken, Oregon’daki bir kongre merkezi, soğutma merkezi olarak faaliyet göstermeye başladı.

Küresel ısınma üzerine çalışan Washington Üniversitesi profesörü Kristie Ebi, AP’ye verdiği demeçte, “İklim değişikliğinin ısı dalgalarının sıklığını, yoğunluğunu ve süresini artırdığını dünyanın dört bir yanındaki kanıtlardan biliyoruz. Bu duruma bundan sonra alışmamız gerekecek” ifadelerini kullandı.

Kuraklık tehlikesi

Geçtiğimiz haftalarda Nevada ve Arizona‘da eyalet çapında sıcaklık rekorları kırılmış, sıcaklıklar 49 derecenin üzerine çıkmıştı. Sıcaklıklar Phoenix’te 48 derece, Las Vegas‘ta 46 derece, Denver‘da ise 38 dereceyi görmüş, yaklaşık 50 milyon kişi sıcak havadan etkilenmişti.

ABD’nin batı eyaletlerinde görülen aşırı sıcak ve kuraklık yüzünden 300 milyon hektarlık ekili alanın olumsuz etkilendiği, su kıtlığından doğrudan ya da dolaylı etkilenen kişi sayısının ise 94 milyonun üzerinde olduğu açıklanmıştı.

Kanada’da rekor sıcaklık

Kanada’nın British Columbia eyaletinde cumartesi günü ülkedeki en yüksek sıcaklık olan 46.1 dereceyi gördü. The Guardian’ın aktardığına göre sıcaklıkların salı gününden itibaren düşmesinin beklendiği belirtildi.

Kanada tarihindeki bir önceki rekor yüksek sıcaklık, Temmuz 1937’de Saskatchewan eyaletinde kaydedilen 45 santigrat derece olmuştu.

Moskova’da sıcaklık rekoru

Dünyanın dört bir yanından benzer sıcaklık rekorları geliyor. Geçtiğimiz hafta Rusya’nın başkenti Moskova’da sıcaklıklar 34,7 dereceye çıkmıştı. Böylece şehir, 1901 yılından bu yana kaydedilen en yüksek haziran sıcaklığını yaşamış oldu.

Sibirya’da artan sıcaklıklar yıkıcı selleri ve orman yangınlarını da beraberinde getiriyor. Ayrıca Rusya’nın geniş topraklarının yaklaşık üçte ikisini kapsayan permafrostun erimesine de katkıda bulunuyor ve iklim krizini besliyor.

Ortadoğu’da 50 dereceyi aşan sıcaklıklar

Orta Doğu’da yer alan dört ülkede ise haziran ayı başında sıcaklıklar 50 santigrat dereceyi aşmıştı. Umman, İran, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) sıcaklıklar normalin üzerine çıkarak ulusal rekorlara ulaştı.

Nature Climate Change’te yayınlanan bir makaleye göre yaz sıcağına bağlı ölümlerin üçte biri iklim değişikliğinden kaynaklanıyor ve  küresel sıcaklıklar yükseldikçe bu ölümlerin artması da muhtemel.

Türkiye’de son 51 yılın en sıcak mayısı

Türkiye’de ise geçtiğimiz ay son 51 yılın en sıcak mayıs ayı yaşandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’de daha önce 16,7 olarak ölçülen ortalama mayıs ayı sıcaklığının 2,6 santigrat derece arttığını açıklamıştı.

Geçen ay sıcaklıklar Kırklareli, Çorlu, Tekirdağ, Yalova, Balıkesir, Antakya, Elmalı, Erdemli, Ordu, Rize, Hopa, Bolu, Karabük, Ünye, Boyabat ve Nallıhan çevrelerinde mevsim normalleri civarında, Samandağ çevresinde mevsim normallerinin altında, yurdun diğer bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde kaydedildi.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.