İklim KriziManşet

Kanada’da iklim krizi etkisi: Bir günde 63 kişi aşırı sıcaktan dolayı öldü

0
Vonvouverda kurulan serinleme merkezi. Fotoğraf: Amanda Cowan/ The Columbian

Kanada’nın batı eyaletlerinde etkili olan aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle 24 saat içerisinde 63 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Kanada Kraliyet Atlı Polisi RCMP’nin, British Columbia eyaletindeki birimlerinden yapılan açıklamaya göre ölümler eyaletin Surrey, Burnaby ve Vancouver kentleri ile çevresinde yaşandı. Polis, ölenlerin çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğunu açıkladı.

Sıcaklık rekorları

British Columbia, Alberta, Yukon ve Northwest Territories bölgesinde etkili olan sıcak hava, uzmanlarca ‘ısı kubbesi’ olarak tanımlanıyor.

British Columbia’da cumartesi günü sıcaklıklar 46.1 dereceye çıkmış ve böylece kaydedilen en yüksek sıcaklığa ulaşmıştı.  Son olarak Lytton köyünde pazartesi ölçülen 47.9 santigrat derece ile yeni bir rakor kırılmıştı.

Fotoğraf: Amanda Cowan/ The Columbian

Risk altındakiler

Sputnik’in aktardığına göre Kanada Meteoroloji Hizmetleri, yarından itibaren yeni rekor sıcaklıkların yaşanacağı uyarısında bulundu.

RCMP’den yapılan açıklamada; yaşlılar, çocuklar, açık havada çalışanlar, evsizler ve önceden sağlık sorunları olanların, sıcaklığa bağlı hastalık ve ölüm açısından daha büyük risk altında oldukları belirtilerek açık havada uzun süre kalınmamasını tavsiye etti.

Serinleme merkezleri

Öte yandan eyalet genelinde belediyelerce açılan serinleme merkezleri de sıcak havadan etkilenenler için aralıksız hizmet veriyor. Serinleme merkezlerine gelenlere sıvı takviyesi yapılırken sağlık sorunları olanlar için ekip çağrılıyor.

Eyaletteki restoranlar, perakende satış mağazaları ve bazı okullar sıcaklar nedeniyle kapatılırken Covid-19 aşısı yapılan klinikler, randevuları ertelemeye başladı.

Yaşanan ekstrem sıcak hava dalgaları iklim krizinin doğrudan bir sonucu. Bilim insanları atmosferdeki sera gazı emisyonlarının artışı ile sıcak hava dalgalarının sıklığındaki ve uzunluğunda doğru orantı olduğunu ortaya koyuyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.