ManşetTürkiye

Selahattin Demirtaş: Süreç demokrasi ittifakına evriliyor

0
Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla BBC Türkçe’nin sorularını yanıtladı.

7 Haziran 2015 seçimleri sonrasında AKP’ye yapılan koalisyon teklifi iddialarının doğru olduğunu söyleyen Demirtaş, ancak bunların ilk defa basına yansımadığını,  2013-2015 yılları arasındaki “çözüm sürecine” dair de  “gizli, tartışmalı, spekülatif hiçbir vaat” olmadığını söyledi. 

Demirtaş şöyle konuştu: 

Asıl sorun, AKP’nin kamuoyuna açık vaatte bulunmaması ve adım atmamış olmasıdır. Çözüm süreci ne suça ne de suçlamaya konu olmayacak kadar ciddi, ahlaki ve meşrudur. Sayın Eş Başkanımız da eminim ki gizli bir şantaj unsurundan söz etmiyor. AKP’nin çözüm sürecini sahiplenmeyen, kriminal hale getiren tutumunu eleştiriyor ve bunu teşhir etmekten söz ediyor. Ama gerçekten kast ettiği şeyi, elbette kendisi izah edecektir.”

Demirtaş, “demokrasi ittifakı” önerisi konusunda ise “Sürecin giderek bu noktaya evrildiğini düşünüyorum” diye konuştu. HDP ile İYİ Parti arasında “demokratik teamüller çerçevesinde eleştirel bir diyalog ve ilişki kurulmasını” öneren Demirtaş, “İYİ Partili bazı siyasetçilerin faşizan söylemlerinin diyalog ve çözüm zeminini tahrip ettiğini” söyledi.

HDP’nin eski lideri, parti kapatma tartışmalarıyla ilgili olarak da “Herkes şundan emin olsun ki kapanan HDP olmaz” dedi.

‘Yeni parti iddiaları gündemimde değil’

Son dönemde medyada çıkan yeni bir Kürt partisi kurulabileceğine dair iddialarla ilgili görüşü sorulan Demirtaş, “Parti kurmak usul ve esasları yasalarda belirtilmiştir. İsteyen herkes, bu çerçevede dilekçesini hazırlayıp partisini kurabilir. Biz HDP’liyiz ve HDP’yi büyütmeye gayret ediyoruz. Diğer tartışmalar benim gündemimde değil” diye konuştu.

‘Barış demekle barış gelmiyor’

Selahattin Demirtaş, Gara’da yaşananların ardından yaptığı barış çağrısına ilişkin de şu ifadeleri kullandı: 

Barış yanlıları, barış istediklerine dair niyet beyanının ötesine geçmeli ve somut çözüm programlarıyla, net çağrılarla seslerini yükselterek barış için kamuoyu oluşturmalı, şiddetin son bulması için herkese demokratik bir basınç uygulamalıdır. Yoksa, ‘barış barış’ demekle maalesef ki barış gelmiyor. Silahların susması için tüm muhalefet ve demokrasi güçleri ortak bir çözüm deklarasyonu hazırlayabilir ve buna dayanarak da çağrılar ve hatta bazı görüşmeler bile yapılabilir.”

‘Temel ilke güçlendirilmiş parlamenter sistem olmalı’

Geçen yaz, güçlendirilmiş parlamenter sistem temelinde bir ittifak modeli öneren Eski Eş Başkan, bu önerisinin hayata geçirilmesiyle ilgili olara ortak noktanın demokrasinin ilkeleri olduğuna vurgu yaptı:

“Gördüğüm kadarıyla HDP zaten bundan kaçmıyor. Hatta demokrasi ittifakını en çok HDP öneriyor. Tüm partiler ortak ilkeleri belirlerse bunun etrafında birleşebilirler. Sürecin, giderek bu noktaya evrildiğini düşünüyorum. ”

‘Kapanan HDP olmaz’

Demirtaş, HDP’nin kapatılmasına dair tartışmalarla ilgili ise “Son derece yanlış ve faydasız olarak görüyorum” yorumunu yaptı:

Oy artırmak ya da seçim kazanmak amacıyla bir partinin bir başka partiyi kapattırmaya çalışması acizliktir, utançtır. İsteyen deneyebilir ama herkes şundan emin olsun ki kapanan HDP olmaz. Biz yine de bunun olmasını istemiyoruz. Umarım parti kapatma tartışmaları bir daha gündeme gelmemek kapanır. Çünkü bu tartışmanın kendisi bile toplumsal dokuya büyük bir zarar veriyor.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.