ManşetTarım-Gıda

Seferihisar’daki şenlikte binlerce yerel tohum takas edildi

0

İzmir’in Seferihisar ilçesi Ürkmez Mahallesi Çarşısı içinde 31 Mart Cumartesi günü Yerel Tohum Takas Şenliği gerçekleştirildi.

Tohum Takas Şenliği’ne Bursa Nilüfer, Eskişehir Tepebaşı, Muğla, Sinop, Muğla Menteşe Belediyeleri  yerel tohum grupları, Yerel Tohum derneği Yarımda Şubesi de katılarak stant açtı. Soner Değerli İlkokulu bahçesine Seferihisar Belediyesi’ne ait 2 stant kuruldu. Stantların birinde Can Yücel Tohum Merkezi’nde yetişen 80 çeşit tohum ve fide ücretsiz dağıtıldı.

Tohum takasından önce konuşan Seferihisar belediye başkanı Tunç Soyer 2016 yılında yerel tohumların yasaklanmasıyla Seferihisar’da tohum takas şenliklerine başladıklarını söyledi.

Başka bir tarım mümkün diyerek yola çıktıklarını ve çalışmalara başladıklarını dile getiren Soyer, binlerce köyün mahalle yapılarak bilinçli politikalarla köylülüğün bitirildiğini söyledi ve bunun sonucunda köylülüğün bitirilmesiyle tarım ve hayvancılık alanında üretim yapılamadığını belirtti.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer

Tarımsal ürün ihtiyacının uluslararası şirketlerin ürettiği ürünleri ithal ederek karşılandığını, saman ve buğday dahil bir çok ürünün bizim gibi tarım toprakları çok olan bir ülkede yetiştirmek yerine ithalat yapılmasının çok acı bir gerçek olduğunu vurgulayan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu politikaları çok uluslu şirketler belirliyor. Yerel tohumlar yaşamın sürekliliği için gerekli ve çok önemlidir. Can Yücel Tohum Merkezi’ni tohumları çoğaltıp geliştirmek için Can Yücel’in vasiyeti üzerine kurduk ve burada yetiştirdiğimiz yerel tohumları çiftçilerimize dağıtarak onlarla ürün yetiştirmelerini sağlamayı başardık” şeklinde konuştu.

Tunç Soyer’in ardından bir tarımcı olan Bursa milletvekili Orhan Sarıbal konuştu. Orhan Sarıbal dünyadaki tarım politikalarını çok uluslu şirketlerin belirlediğini vurguladı. Bunlarn Bayer, Cargill, ADM, Bunge ve Losu Dreyfus olduğunu söyleyen Sarıbal çok uluslu şirketlerin bütçelerinin bazı ülkelerden daha büyük olduğunun belirtti.

Dünyanın en büyük insan ilacı üreticisi Bayer şirketinin dünyanın en büyük tarım şirketlerinden Monsanto’yu geçen yıl satın aldığını da belirten Orhan Sarıbal, Bayer’in şimdi hem tohum hem tarım zehri hem de insan ilacı ürettiğini vurguladı.

Şenlikte, Anadolu’nun yerel tohumlarından elde edilen gıdalardan “Anadolu Aşı” adı verilen yemek beğeniyle tüketildi. Protokol konuşmalarının ardından katılımcılar aralarında tohum takası yaptı.

Şenlik kapsamında açılan üretici pazarları da vatandaşların akınına uğradı. Seferihisar yerel tohum şenliği Suzan Kardeş konseriyle devam etti.

 

Haber: Göknur Yumuşak

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.